Sommarstämma helgen den 6-8 Juli i Nordmaling, Västerbottens LÄN

Det är valår, löften flyger fram och tillbaka. Somliga av dessa rör vår hembygd. Undertecknad började intressera sig för frågan om Norrbotniabanan för cirka 15 år sedan, men inte har det blivit något av det. Man har blivit mer bitter, men vissa ljuspunkter fanns då man passerade Nordmaling och såg Botniabanan som gick upp till Umeå och förbi orten. Då trodde man minsann att det inte var så långt bort…

Istället har man motvilligt fått åka E4an mellan Skellefte-Ume. Där i princip det enda man får se längs vägen är en osthyvel i Ånäset och en bensinmack väster om Lövånger. Samtidigt som vägen mestadels är enfilig i mellanbygden.

På tal om valår så är Nordmaling även hembygd åt Umeås f.d kommunalråd Lennart Holmlund. Som satt på sin tron i hela 20 år. Hans eget citat om Nordmalings kommun och den ständiga turbulensen som där råder sägs lyda “Det sitter så mycket skit i väggarna så egentligen skulle man spränga hela kommunhuset och bygga ett nytt.”.

Om vi nu ska fortsätta på spåret om kufiska personer som rört sig i trakterna kring Nordmaling så kommer jag att tänka på steppar-Jerker. Vilket var en luffare som under sin tid i Jörnstrakten slog ihjäl en annan man. Efter det flydde han söderut, som så många andra. Han hade dock länsman hack i häl men lyckades ta sig ända till Nordmaling innan han greps.

Likt Botniabanan och den kufiska luffaren steppar-Jerker kallas nu bröderna att tåga mot Nordmaling för sommarstämma i det Dahlberg-Rehnmanska residenset! Vad man kan säga är väl att alla vägar leder till Nordmaling och ett ställe man bara inte får missa!

PRAKTISK INFORMATION
– Tid 16:00 fredag 6 juli till 12:00 söndag 8 juli.
– Lokal är Utåkersvägen 17 i Nordmaling, just norr om södraste länsgränsen i hembygden.
– Tåg (Norrtåg) stannar inom gångavstånd från lokalen. Bilvägen från Uppsala är det endast 52 mil, knappt 6 timmar att köra.
– Sängplats (gästsängar, soffor eller dylikt onödigt lyxigt) finns till cirka 10 personer. Anmäler sig fler behöver luftmadrasser, liggunderlag eller dylikt medtagas. Ingen övre gräns på platsen, förra året sov 60 pers i huset vid ett tillfälle.
– Kostnad är preliminärt 500 kr. I kostnaden ingår helgens mat samt viss dryck under själva stämman. Öl finns till självkostnadspris under helgen, också fritt att medtaga mer öl om man inte litar på Öskarls förmåga.
– Aktiviteter inkluderar på lördagen visningar utav ortens allra tyngsta industrier och hopplösaste surhål, som brukligt. Högst presumtivt lerduveskytte. På lördagskvällen stämma. På fredagskvällen badtunneri, grillning med mera uppsamlingsaktiviteter. På söndagen ångest.
– Packlista: Märgben

Anmälan sker i vanlig ordning via stavkarl@birkarlarna.se eller teckningslistan på nationen. Allergier kan med fördel nämnas om man inte litar på fulla bröders förmåga att hjälpa till med dylika allergibesvär.

DMÄ

Stf. stavkarl Holmlund