Kallelse Pyttstämman 2023

När: 3 mars kl. 18 dk
Var: Strömholms sal


Bröder! Ändå sedan urminnes tider har man kunnat göra pyttipanna, eller ”put in a panna” som det heter på engelska. En till synes simpel och enkel rätt men inte så okontroversiell som man kan tro. Slaget om Pyttipannan 1974, som utspelade sig på det kärva slagfältet i tidningen Dagens Nyheter och rörde sig om att ha korv i pytten. Slaget började oskyldigt nog med en bitter insändare till DN:s spalt S.U.Ä.U (Svenska Uteätare-Unionen) och rörde sig om just fasan att hitta korv i pytten på Operakällarens bakficka. Där han menade att tidigare har krögare steglats för detta påstådda brott mot pytten. Den annars anspråkslösa maträtten rörde upp starka känslor och de följande dagarna och veckorna så bombarderades Dagens Nyheter med mer eller mindre fyndiga svar. En insändare avbröt till och med sin semester för att få säga sin mening.

Det uppstod två läger ur denna debatt: ”De Toleranta” – som menar att det är ett allvarligt fel att korv INTE ska ingå i pytt. ”De Renläriga” – som kämpar för en pytt utan korv. Det var ett bittert krig, ett hårt krig, tyvärr finns ingen statistik över hur många som fick skrivkramp, hur många egon som skadades och hur många tidningsprenumerationer som avslutades. Men det hade varit intressant att veta.

Ni kanske undrar, hur slutade den här tvisten? Givetvis slog Tore Wretman hål i saken. Han menade (med något trött ton) att det inte finns något korrekt sätt att göra en pyttipanna, det är en resträtt. Så med andra ord – man använder det som finns hemma. Att det tog Stockholmarna flera veckor att förstå detta gör mig otroligt förnärmad, varför argumenterar man om dessa icke-saker?! Jag gick runt på min kammare och tänkte hur detta kunde komma sig. Men sen insåg jag att detta inte var något Stockholmspåfund, det är klart dom vet hur en pytt skall vara, men det som utspelade sig 1974 kanske var det mest Birkarlska jag kan tänka mig. Två läger som tar spjärn i marken och vägrar flytta på sig en millimeter eller ändra sin åsikt om sådant de tror på. Det gav mig ro att komma till denna insikt.

Med detta sagt, kom bröder! Kom på stämma och ta spjärn i marken om det ni tror på, om det så handlar om att ha korv i pytten, rågmjöl i palten eller om vart Norrland verkligen startar. Kom på pyttstämman och gör eran röst hörd!

Anmälan eller eventuella klagomål görs genom att maila stavkarl@birkarlarna.se. Anmälan kan även göras genom att kommentera Facebookinlägget eller skriva upp sig på teckningslistan på nationen. Vid anmälan förmedla gärna om ni har matpreferenser eller allergier. Vid eventuella klagomål så kan ni dra åt helvete.


DMÄ
Stavkarl