All posts by Stavkarl

Kallelse till Enkronastämman 2024

När? Fredag den 3:e maj 2024 kl 18dk
Var? Discot

Bröder!

Det storslagna 90-årsjubileet har nu blivit en del av historien. Det var spektakulärt, roligt, blött och alldeles, alldeles…underbart.

Birkarlaåret har hittils fortskridit i Renneth-fart, men detta år är ett extra långt år och tiden för återhämtning har pågått länge nog. Vår store storkarl känner därför att det är högst nödvändigt att kalla till en extrainsatt skottårsstämma, tillika ENKRONASTÄMMAN.

Sist det var skottår var knappt halva föreningen född, Tiger King härjade likt bröderna Holmlund på valfri stämmopunkt och en grå februaridag blev någon trött tjomme förkyld efter att druckit mexikansk öl med lajm i, vilket satte världen bakom lås och bom. Föreningens fördärv flirtade intensivt med oss, men realiserades tyvärr icke.

Enkronastämman kommer bli en stämma olik de flesta i modern tid, men ämnar låta bröder blicka tillbaka till dåtidens stämma, en tid då middag var middag och stämma var stämma. En simplare tid, en bättre tid, en tid jag ser fram emot att få välkomna tillbaka. Inte nog med att stämman bara kostar EN ynka krona, käkkarlarna har fått fria tyglar att koka ihop den kärvaste måltiden sedan dagarna då Br. Kir inte nämnde siffror under den ekonomiska rapporten, vilket var flera miljoner år sedan.

Enkronastämman är även ett ypperligt tillfälle att pröva de nyskrivna sångerna i den nya handboken!

Därför kallar jag samtliga bröder och presumptiva till Enkronastämman 2024! 

Stämman kommer gå till på följande vis:

 • 18-18:30 ankomst
 • 18:30 bänkning
 • 19:15 varmrätt serveras
 • 20:00 fågel och stämma

Stämman kommer att kosta en krona för alla som anmäler sig i tid, vilket är senast söndagen den 28:e april. Anmäler man sig efter detta datum är det ordinarie pris som gäller.

Anmäla er gör ni något av följande sätt:

 • Skriv upp er på teckningslistan utanför datasalen på nationen.
 • Svara på kallelsemejlet 
 • Lämna en kommentar under kallelseinlägget på facebook!

Glöm inte att förmedla eventuell spec-kost/dryck och/eller allergier! —
DMÄ
Stavkarl

Kallelse till Pyttstämman 2024

Bröder och högst presumtiva!

Var? Discot, där man har disco och dricker läsk och äter salta pinnar, ni vet där det lyser coola lampor? Precis! Där!
När? 10:e februari 2024 kl 17 DK.


Rödingens feberdröm är blott ett av historiens fragment och vi blickar nu framåt. En ny termin har tagit sina första stadiga steg, vintern börjar sakta sakta byta ut snö och kyla mot regn, och det fenomen vi kallar RENNETH väntar otåligt på att få bryta sig loss.

PYTTEN står framför oss bröder. För mig går det inte många sekunder efter det ordets yttrande innan jag plötsligt befinner mig i mina föräldrars kök igen, 8 år gammal. Pappa basade i köket och ur kylens kalla klor bryter sig Felix pyttipanna loss med samma mani som en birkarl under punkten ”Extra fåglar”. Vad ingår egentligen i pytten? Det vet ingen. Men om det är en sak jag vet så är det att man är vad man äter. Pytten är alltså inte bara en maträtt gjord på rester och melankoli, utan är även en representation av konsumenten, Birkarlen. Pytten är kärv, den plockas fram vid behov, den duger i krig.

Trots detta står den återkommande på matbordet, likt en siren evigt lockande, på något sätt formad till perfektion och ger oss ett intryck av att den är sammansatt av någon form av medvetna tankar, men till skillnad från Odysseus har vi inget sätt att värja oss mot den lockande kreationen. Därför har jag inget annat val än att kalla samtliga bröder till Pyttstämman 2024 – 10/2 kl 17 DK i Discot.

Pyttstämman är även den sista innan jubileumsstämman den 9:e mars. Det betyder att eventuella nomineringar till föreningens gröna band, Karlakarl, bör läggas fram och godkännas om installation skall ske under jubileet.

Anmäla er gör ni på något av följande sätt:

 • Skriv upp er på teckningslistan utanför datasalen på nationen
 • Mejla stavkarl@birkarlarna.se
 • Lämna en kommentar i kommentarsfältet på Facebook

Glöm inte att förmedla eventuella matpreferenser eller allergier om du vill säkerställa din överlevnad.

DMÄ

Stavkarl

KALLELSE TILL RÖDINGSTÄMMAN 2024

Bröder och högst presumtiva!

Var? Discot
När? 13:e januari 2024 kl 17 DK.

Det är den 24 december och klockan har slagit 15:00, miljoner svenskar har bänkat sig i sofforna med glögg, pepparkakor, ischoklad och knäck, redo för årets sista och viktigaste meddelande. Vadå? Undrar ni. Kallelsen till Rödingstämman så klart.

Snart är julen är över och ett nytt år stundar. Familjefejderna har snart svalnat och intresset för julmat likaså. Återkomsten till de sydliga breddgrader är blott en tidsfråga.
Äter bröder ordentligt? Dricker bröder ordentligt? Växer sig bröder stora och starka för att klara av den temperatur ölkylen bara kan drömma om?

Idag är det glädjens och gemenskapens dag där vi tillsammans med nära och kära fyller buken med sill, potatis, snaps och dopp i grytan. Men allt gott har ett slut och den stundande återkomst till den bistra verkligheten flåsar oss i nacken. Precis som alla andra år följs jul av ett nytt år och precis som alla andra år väcks diskussioner om nyårslöften med teman som ambition, drömmar, optimism och andra abstrakta koncept, som oroligt nog skulle innebära att det inte längre kommer vara som det en gång var.

Rödingen, även kallad Salvenius alpinus, döptes av Carl Von Linné 1758. Rödingen trivs bäst i kallt vatten, varierar inte sin kost eller vanor, står fast vid sina attityder och åsikter om världen och kan lätt förväxlas med en birkarl. En gång för länge sedan fick bröder en fråga som löd ”Kommer ni att inleda det nya året med förändring?”. Lyckligtvis sjönk vi inte så lågt utan inledde det nya året på det sätt vi gjort sedan 1963.

Jag kallar därför er till Rödingstämman 2024!

Anmäla er gör ni något av följande sätt:

 • Skriv upp er på teckningslistan utanför datasalen på nationen.
 • Mejla stavkarl@birkarlarna.se
 • Lämna en kommentar på Facebook-inlägget

Glöm inte att förmedla eventuella matpreferenser eller allergier!

DMÄ
Stavkarl Hellsten

KALLELSE BLÖTASTÄMMA 2023

När: 25/11 kl. 17dk
Var: Discot


Kommer vi någonsin få ett slut på släktfejderna? Vart är den nya ölkylen? Känns vintehullet fortfarande för tunnt? Vem stal låret? Vem är den som är den? Kan vi bilda en kommitté för detta?

Ja mången är frågorna, men inget annat kan vi väl göra än att dränka oss i fett och bäsk så att vi någon gång för alla kan reda ut brödernas ivriga frågor. Därför kallar jag samliga bröder och presumtiva till Blötastämman 2023!

Blötan, ibland känd som dopp i grytan, är en maträtt främst förknippad med julafton, men kan ätas året runt. Traditionellt var det på så vis att man doppade hårt bröd i skinkspadet som vart kvar från julskinkskoket. Och bröder! Eftersom vi är vis nog att veta att det var bättre förr så gör vi på samma vis – vi doppar med tunnt ljust hårdbröd [gåshud].

I takt med att det snart kommer ligga säkert tre meter snö över Uppsala, så kan respektive broder inget annat göra än att infinna sig, rätta in sig i ledet, ta en för laget och närvara på blötastämman för ett dopp i goda bröders lag – för hullet i tiden. Det kommer både att blötas och stötas. Eventuella övriga frågor reder vi ut på plats.

Inte nog med stämma, så är det ju även kammarkväll just denna kväll, alltså den kvällen jag precis kallade er till Blötastämman, alltså den 25/11, alltså inte i discot, för där är det ju stämma, stämmer inte att det är kammarkväll i discot, utan på kammaren, som namnet antyder, på Norrlands Nation alltså. Kort o gott fest med övrigt löst folk av andra föreningstillhörigheter, på kammaren alltså.

För dig som inte orkar läsa:
Va? Blöta.
Va?? 25 November 2023.
VAHHH!! Discot.
VA. 17dk.
Va. Kammarkväll följer.
Vaa?? Ja.
VAAAA!? Anmälan sker genom att maila stavkarl@birkarlarna.se med eventuell mat- eller dryckspec, skriva sitt namn på teckninglistan på nationens anslagstavla vid datasalen eller kommentera inlägget på Facebook.

DMÄ samt Puss o kram
Stavkarl

KALLELSE PALTSTÄMMAN 2023


När: 27/10 kl. 18dk
Var: Teatern

Bröder och högst presumtiva!

Känns vinterhullet för tunnt? Känns kylan allt för påtaglig? Är kärvheten påväg att nå sin kulmen? Frukta ej, för än en gång får vi samlas och frossa i palten i kärva bröders lag.

Palten, kan väl kort och gott beskrivas som bärlinan i det ståtliga hus vi kallar Norr- och Västerbotten. Den har byggt ett folk av en särskilt sort, och är det arv vi tar med oss för att klara kräva tider som komma skall. Den är ett arv vi ödmjukast tar emot och förvaltar. Många har med sig palten på samma sätt som modersmjölken, somliga har avnjutit den på paltfredagarna på Majs café och vissa har den stora ynnesten att aldrig ens ha provat den ännu. På fredag den 27 oktober kan ni räkna med båd’ kvalité o kvantité. Schwimen är inte ett om, utan snarare en fråga om den kommer leda till en såkallad PPS (post palt syndrome).

Hösten har hittills varit fylld av världsödsliga val, storkarlsvalet, där #78 fick så lov att lämna över till #79 och 2Q-valet där vår alldeles egna systerförenings Emma Huss belv vald. Men ännu är inte den sanna vinnaren korad… För det kommer bli turnering i rövkrok efter stämman, i och med att den inte hanns med efter älgstämman.

Således förelslår jag att samtliga anmäler sig till årets upplaga av paltstämman. Det kommer att bli såkallat “episkt”. Det kan tillochmed anses som livsnödvändigt för att klara den megakärva uppsala-vintern.

DMÄ
Stavkarl

Anmälan sker antingen genom att maila stavkarl@birkarlarna.se, kommentera inlägget på Facebook eller skriv upp dig på teckningslistan som sitter på nationsanslagstavlan.
För allergier eller dylikt, maila stavkarl@birkarlarna.se