Category Archives: Kallelser

Kallelser skickas ut 2 veckor innan en stämma. Kallelser är till stämmor och inget annat.

Kallelse Sommarstämma med Vajan 2023

När: 29/6-2/7
Var: Bursiljum, Västerbottens län


Bröder och högst presumtiva!

Terminen närmar sig sitt slut. Ett helt läsår har nu fortskridit där en hel del har hänt. Vi har upplevt kärva stämmor, renn och en kall och dyr vinter. Efter att ha slitit ett helt läsår med tentaplugg, omtentor och all annan tankekrävande verksamhet som har med studier att göra så finns ett behov av att stänga den akademiska dörren och dämpa synaps-intensiteten för att helt enkelt kunna njuta av sommaren. Denna njutning kan handla om berikande arbete, välbehövd semester eller ännu bättre, att gå på sommarstämma.

Denna sommar har vi fått ynnesten att bli inbjudna av vår systerförening Vajan till Bursiljum folkpark där en hel del roliga aktiviteter, intressanta sevärdheter och kärv tillvaro kan utlovas.

Bursiljum, en vacker by vid Bureälven. Bursiljum är en typisk västerbottnisk jord- och skogsbruksby i norra Västerbotten. Så den är med andra ord otroligt kärv, detta tillsammans med folkparken så är detta en exemplarisk plats för en sommarstämma. 2006 blev byn del av det moderna Sverige då fiberbredband drogs in till byn, så yngre bröder behöver inte oroa sig över att tappa kontakten med omvärlden. Bursiljum folkpark har även under sin storhetstid dragit till sig artister som ABBA, Lill-Babs, Jerry Williams, Brolle med flera. Att kunna gå i fotspåren på dessa otroliga artister och spankulera på samma golv som dessa legendarer har bevistat är någonting man inte vill missa, så slut upp och gå på sommarstämma bröder!

När: 29/6 – 2/7
Var: Bursiljum folkpark, Västerbottens län.
Vad behöver jag ta med? Pris? m.m. Information om detta kommer man lättast att hitta i gruppen ”Sommarstämma och -gärde i Bursiljum”. Länk finns längre ner i kallelsen.

Bröder som vill fara på sommarstämman uppmuntras att gå med i gruppen ”Sommarstämma och -gärde i Bursiljum” för att få information om evenemanget men även för att kunna styra ihop samåkning med varandra.

Länken hittar ni här: https://www.facebook.com/groups/1275364790041677/

Vill man åka tåg till stämman från Uppsala är närmaste tågstation Bastuträsk, Västerbottens län. Därifrån kan man ta bussen in till Skellefteå för att sedan ta bussen till Lappvattnet (som är närmaste busshållplatsen till Bursiljum folkpark.) Självklart kan man hitta andra resvägar eller avgångar som kan vara bättre än vad Stavkarl har tagit fram, men då får man gärna dela med sig av dessa, förslagsvis i gruppen nämnd ovan!

Tågavgångar kan man hitta på www.sj.se

Bussavgångar kan man hitta på Länstrafiken Västerbotten: www.tabussen.nu

Anmälan till detta kalas görs till stavkarl@birkarlarna.se, förmedla gärna i anmälan om ni har några allergier eller speciella önskemål gällande kosten. Betalning sköts på plats.


DMÄ
Stavkarl

Kallelse Märgbensstämman 2023

När: 14 april kl. 18 dk
Var: Discot


Bröder och högst presumtiva!

Vintern börjar ta sina sista andetag och våren närmar sig i rask takt här i lärdomsstaden. Ånyo börjar blommorna blomma, uteserveringen på Orvar ska öppna, solen tittar stundom fram bakom molnen, sopmaskiner börjar sopa undan allt grus och andra härligheter som kan klassas som vårtecken. Men för Birkarlar är våren ett tecken på att lämna sina vinteriden, fylla på melanindepåerna och bege sig mot nationen för att närvara på Märgbensstämman.

Denna vinter har sannerligen varit kärv, skenande matpriser och inflation är bara förnamnet. Att man i dessa tider kan behöva omge sig med äkta bröder samt smörja kråset med Käkkarlarnas mat och fukta strupen med Öskarls dryck är ingenting man bör ifrågasätta. För nya medlemmar är det även en möjlighet att kunna pryda sig själv med Norrlands nations i särklass finaste insignium.

Märgbenet i sig är ju en väldigt simpel och kravlös rätt, i århundraden har primala varelser sugit ut det näringsrika innandömet för att sedan använda benet för slå ihjäl varandra á la ”2001: A Space Odyssey”. Det innehållsrika innandömet består av en väldigt fet och tät massa. Man skulle kunna säga att den är fetare än den gemene Birkarlen men inte lika tät som Kronkarl.

Bröder! Bara för att vi går mot ljusare och mindre kärva tider så kommer denna stämma inte bli en dans på rosor, jag tvivlar till och med på att det kommer bli dans över huvud taget, men vi håller i alla fall till i Discot den 14/4 klockan 18dk.

Bröder! Kom på märgbensstämman för att göra era magar fetare, strupar fuktade och halsar prydda!

Anmälan eller eventuella klagomål görs till stavkarl@birkarlarna.se. Anmälan kan även göras genom att kommentera Facebookinlägget eller skriva upp sig på teckningslistan på nationen. Vid anmälan förmedla gärna om ni har matpreferenser eller allergier.


DMÄ
Stavkarl

Kallelse Pyttstämman 2023

När: 3 mars kl. 18 dk
Var: Strömholms sal


Bröder! Ändå sedan urminnes tider har man kunnat göra pyttipanna, eller ”put in a panna” som det heter på engelska. En till synes simpel och enkel rätt men inte så okontroversiell som man kan tro. Slaget om Pyttipannan 1974, som utspelade sig på det kärva slagfältet i tidningen Dagens Nyheter och rörde sig om att ha korv i pytten. Slaget började oskyldigt nog med en bitter insändare till DN:s spalt S.U.Ä.U (Svenska Uteätare-Unionen) och rörde sig om just fasan att hitta korv i pytten på Operakällarens bakficka. Där han menade att tidigare har krögare steglats för detta påstådda brott mot pytten. Den annars anspråkslösa maträtten rörde upp starka känslor och de följande dagarna och veckorna så bombarderades Dagens Nyheter med mer eller mindre fyndiga svar. En insändare avbröt till och med sin semester för att få säga sin mening.

Det uppstod två läger ur denna debatt: ”De Toleranta” – som menar att det är ett allvarligt fel att korv INTE ska ingå i pytt. ”De Renläriga” – som kämpar för en pytt utan korv. Det var ett bittert krig, ett hårt krig, tyvärr finns ingen statistik över hur många som fick skrivkramp, hur många egon som skadades och hur många tidningsprenumerationer som avslutades. Men det hade varit intressant att veta.

Ni kanske undrar, hur slutade den här tvisten? Givetvis slog Tore Wretman hål i saken. Han menade (med något trött ton) att det inte finns något korrekt sätt att göra en pyttipanna, det är en resträtt. Så med andra ord – man använder det som finns hemma. Att det tog Stockholmarna flera veckor att förstå detta gör mig otroligt förnärmad, varför argumenterar man om dessa icke-saker?! Jag gick runt på min kammare och tänkte hur detta kunde komma sig. Men sen insåg jag att detta inte var något Stockholmspåfund, det är klart dom vet hur en pytt skall vara, men det som utspelade sig 1974 kanske var det mest Birkarlska jag kan tänka mig. Två läger som tar spjärn i marken och vägrar flytta på sig en millimeter eller ändra sin åsikt om sådant de tror på. Det gav mig ro att komma till denna insikt.

Med detta sagt, kom bröder! Kom på stämma och ta spjärn i marken om det ni tror på, om det så handlar om att ha korv i pytten, rågmjöl i palten eller om vart Norrland verkligen startar. Kom på pyttstämman och gör eran röst hörd!

Anmälan eller eventuella klagomål görs genom att maila stavkarl@birkarlarna.se. Anmälan kan även göras genom att kommentera Facebookinlägget eller skriva upp sig på teckningslistan på nationen. Vid anmälan förmedla gärna om ni har matpreferenser eller allergier. Vid eventuella klagomål så kan ni dra åt helvete.


DMÄ
Stavkarl

Kallelse Rödingstämman 2023

När: 14 januari 2023 kl. 17 dk
Var: Majs café

Bröder Birkarlar och högst presumtiva!

Jag hoppas att ni haft en trevlig jul bland nära och kära och att en god fortsättning fortskrider trots allt elände i världen. Jag hoppas även att ni tagit läget i akt att glufsa i er ofantliga mänger julmat för att lägga på er de kilon som krävs för att orka med denna kärva vinter.

Bröder jag haver en undran. Blir det något gymkort i januari? Har ni satt era nyårslöften? Ska ni äntligen efter alla dessa år börja ta tag i livet? Kommer ni att inleda det nya året med förändring? I åratal har människor valt att inleda det nya året med livsstilsförändringar, dieter och annat trams. Måste jag påminna broder om deviserna ”förändring är förnedring” och att ”det var bättre förr”. För enligt min farfar var allting bättre förr, till och med vädret. Så I stället för att göra någon förändring inled i stället det nya året med att göra som bröder alltid har gjort, nämligen genom att gå på rödingstämma.

Rödingen, Lapplands landskapsfisk och ståtligt röd och vacker som få. En delikat matfisk som närt norr- och västerbottningar i hundratals år. Rödingen lever i små sjöar och bäckar i fjällvärlden, men förekommer även i större sjöar söderut. Populär att fiska och fångas oftast med flugfiske eller spinnfiske. Så börja nu att släppa allt vad som har med svulstiga julbord och eleganta nyårsmiddagar att göra och förbered er redan nu på att infinna er den 14:e januari 2023 17dk i Majs Café, där rödingstämman kommer att hållas.

För att anmäla er till rödingstämman skriv ett passande mejl till stavkarl@birkarlarna.se, genom att kommentera inlägget på Facebook eller genom att skriva upp er vid anslagstavlan på nationen. Förmedla matpreferenser eller allergier i samband med anmälan om ni har några sådana.


DMÄ
Stavkarl

Kallelse Blötastämman 2022

Var: Discot
När: 26 nov kl. 17 dk

Bröder och högst presumtiva!

November har gjort sitt intåg och med det så har även mörkrets kalla omfång lagt sig som ett tyngdtäcke över Uppsala. Numer hinner man knappt säga ” nord-väster-sjö-kust-artilleri-flyg-spanings-simulator-anläggnings-materiel-underhålls-uppföljnings-system-diskussions-inläggs-förberedelse-arbeten” så är allt solljus borta. Denna november har inte heller bara varit mörk, den har dessutom varit grå, regnig och blöt. Vore det inte då ypperligt att spendera en av dessa dassiga novemberdagar i goda bröders lag och äta blöta i stället för att bli blöta?

Blötan kan ätas när som helst under året, men är traditionellt förknippad med julafton och brukar även kallas för dopp i grytan, då brukade man doppa det (oftast gamla och därmed hårda) bröd man hade hemma i skinkspadet som blev kvar efter skinkkoket. Men observera bröder! Vi äter inte dopp i grytan med vilket mähä till bröd som helst. Vi äter blöta, och blötan skall ätas med ljust tunnbröd.

Min personliga relation till blötan har inte varit kopplad till julen, för blötan fanns inte i mitt liv förrän jag började arbeta på SCA:s pappersbruk i Piteå. Jag och mina arbetskamrater på pappersbruket hade som tradition att alltid äta blöta varje måndag natt i arbetsperioden. Det var fint, trevligt och gjorde att man såg fram emot arbetspasset. Maskinerna brummade oftast på i harmoni utanför manöverrummet och det enda som kunde bryta denna harmoni och fina måltid, var larmet om att pappersbanan gått av. Då detta hände var det bara att raskt springa ut och dra på banan igen. Det var jobbigt och svettigt arbete, men blötan och den ofantliga mängd smör man hade fått i sig gav en den energi som behövdes för att jobba vidare. Det var fina tider, enkla tider, någonting jag kan längta tillbaka till ibland.

Bröder! Jag kan dessvärre inte erbjuda hårt arbete som gör födan värd, jag kan endast erbjuda blötastämma. Så jag föreslår att komma på stämman och göra den så kärv och jobbig som möjligt. Så slut upp! Kom och se till att födan faktiskt blir mödan värd.

Anmälan sker antingen genom att skicka ett fjäskigt mejl till stavkarl@birkarlarna.se, genom att kommentera inlägget eller genom att skriva upp sig på teckningslistan som sitter på nationsanslagstavlan. För allergier eller dylikt maila stavkarl@birkarlarna.se.

DMÄ
Stavkarl Bäckström