Category Archives: Kallelser

Kallelser skickas ut 2 veckor innan en stämma. Kallelser är till stämmor och inget annat.

Kallelse Rödingstämman 2023

När: 14 januari 2023 kl. 17 dk
Var: Majs café

Bröder Birkarlar och högst presumtiva!

Jag hoppas att ni haft en trevlig jul bland nära och kära och att en god fortsättning fortskrider trots allt elände i världen. Jag hoppas även att ni tagit läget i akt att glufsa i er ofantliga mänger julmat för att lägga på er de kilon som krävs för att orka med denna kärva vinter.

Bröder jag haver en undran. Blir det något gymkort i januari? Har ni satt era nyårslöften? Ska ni äntligen efter alla dessa år börja ta tag i livet? Kommer ni att inleda det nya året med förändring? I åratal har människor valt att inleda det nya året med livsstilsförändringar, dieter och annat trams. Måste jag påminna broder om deviserna ”förändring är förnedring” och att ”det var bättre förr”. För enligt min farfar var allting bättre förr, till och med vädret. Så I stället för att göra någon förändring inled i stället det nya året med att göra som bröder alltid har gjort, nämligen genom att gå på rödingstämma.

Rödingen, Lapplands landskapsfisk och ståtligt röd och vacker som få. En delikat matfisk som närt norr- och västerbottningar i hundratals år. Rödingen lever i små sjöar och bäckar i fjällvärlden, men förekommer även i större sjöar söderut. Populär att fiska och fångas oftast med flugfiske eller spinnfiske. Så börja nu att släppa allt vad som har med svulstiga julbord och eleganta nyårsmiddagar att göra och förbered er redan nu på att infinna er den 14:e januari 2023 17dk i Majs Café, där rödingstämman kommer att hållas.

För att anmäla er till rödingstämman skriv ett passande mejl till stavkarl@birkarlarna.se, genom att kommentera inlägget på Facebook eller genom att skriva upp er vid anslagstavlan på nationen. Förmedla matpreferenser eller allergier i samband med anmälan om ni har några sådana.


DMÄ
Stavkarl

Kallelse Blötastämman 2022

Var: Discot
När: 26 nov kl. 17 dk

Bröder och högst presumtiva!

November har gjort sitt intåg och med det så har även mörkrets kalla omfång lagt sig som ett tyngdtäcke över Uppsala. Numer hinner man knappt säga ” nord-väster-sjö-kust-artilleri-flyg-spanings-simulator-anläggnings-materiel-underhålls-uppföljnings-system-diskussions-inläggs-förberedelse-arbeten” så är allt solljus borta. Denna november har inte heller bara varit mörk, den har dessutom varit grå, regnig och blöt. Vore det inte då ypperligt att spendera en av dessa dassiga novemberdagar i goda bröders lag och äta blöta i stället för att bli blöta?

Blötan kan ätas när som helst under året, men är traditionellt förknippad med julafton och brukar även kallas för dopp i grytan, då brukade man doppa det (oftast gamla och därmed hårda) bröd man hade hemma i skinkspadet som blev kvar efter skinkkoket. Men observera bröder! Vi äter inte dopp i grytan med vilket mähä till bröd som helst. Vi äter blöta, och blötan skall ätas med ljust tunnbröd.

Min personliga relation till blötan har inte varit kopplad till julen, för blötan fanns inte i mitt liv förrän jag började arbeta på SCA:s pappersbruk i Piteå. Jag och mina arbetskamrater på pappersbruket hade som tradition att alltid äta blöta varje måndag natt i arbetsperioden. Det var fint, trevligt och gjorde att man såg fram emot arbetspasset. Maskinerna brummade oftast på i harmoni utanför manöverrummet och det enda som kunde bryta denna harmoni och fina måltid, var larmet om att pappersbanan gått av. Då detta hände var det bara att raskt springa ut och dra på banan igen. Det var jobbigt och svettigt arbete, men blötan och den ofantliga mängd smör man hade fått i sig gav en den energi som behövdes för att jobba vidare. Det var fina tider, enkla tider, någonting jag kan längta tillbaka till ibland.

Bröder! Jag kan dessvärre inte erbjuda hårt arbete som gör födan värd, jag kan endast erbjuda blötastämma. Så jag föreslår att komma på stämman och göra den så kärv och jobbig som möjligt. Så slut upp! Kom och se till att födan faktiskt blir mödan värd.

Anmälan sker antingen genom att skicka ett fjäskigt mejl till stavkarl@birkarlarna.se, genom att kommentera inlägget eller genom att skriva upp sig på teckningslistan som sitter på nationsanslagstavlan. För allergier eller dylikt maila stavkarl@birkarlarna.se.

DMÄ
Stavkarl Bäckström

Kallelse Paltstämman 2022

Tid: 28 oktober kl. 18 dk
Plats: Teatern

Bröder och högst presumtiva!

Det har varit en höst fylld av val. Men det riktiga och mest betydelsefulla valet, storkarlsvalet, är nu över. Storkarl #77 tid som storkarl är över, en ny era börjar och Storkarl #78 tar över rodret. Hur det kommer utspela sig kan endast tiden förtälja. Nu nalkas däremot paltstämman, vars betydelse inte går att underskatta.

Vi har alla våra minnen av palt, vissa åt sina första paltar vid sin första paltstämma, och för andra har det varit en naturlig del av kostcirkeln ända sedan barndomen. När jag tänker på palt så kastas jag direkt tillbaka till mormors paltkok hemma i Piteå. Det väcker goda, trygga minnen med både skratt och den eminenta schwimen som uppstår vid förtäring av god palt. Mormor stod i timmar och rullade och kokade palt, allt för att försäkra sig om släktens fortlevnad. Man kan säga att hon lyckades då jag uppenbarligen kan skriva denna kallelse. Numera har mormor gått bort och paltkoken finns endast kvar som ett kärt minne. Det ger mig däremot stor tröst att kunna äta våra käkkarlars varsamt rullade paltar.

En kärv vinter verka ligga framför oss med allt som har med dyr el, krig i vårt närområde och inflation att göra. Det blir även mörkare, matpriserna är höga och fattiga plufsfeta studenter riskerar att bli svaga och utmärglade. Bröder blir tvungna att livnära sig på de mest basala av råvaror, som mjöl, potatis och vatten, kanske en fläskbit om man har råd. Kan det vara så att i kärva tider som dessa våra förfäder kom på att kombinera kärva råvaror till någonting så magknipande gott? Jag är ingen historiker med det låter rimligt i mina öron, och säger jag det till nog många så blir det så småningom sanning.

Jag föreslår därför till samtliga bröder att komma på paltstämman. Passa på att fylla era magar med välsmakande palt och lägg den grund som krävs för att klara av den kommande vintern. Det är det enda vettiga man kan göra i tider som dessa.

Anmälan sker antingen genom att maila stavkarl@birkarlarna.se, kommentera inlägget på Facebook eller skriv dig på listan på nationsanslagstavlan.

För allergier eller dylikt maila stavkarl@birkarlarna.se
DMÄ
Stavkarl

Kallelse Älgstämma 2022

När: 16 september 2022 kl. 18 dk
Var: Strömholm

Bröder!

Sommaren har ännu ett år kommit och gått och regn och rusk står på schemat de kommande månaderna framöver. Likaså drar terminerna igång och gemene broder återgår till den lunk som karaktäriserar någon som är antagen till högre utbildning. Arbetet som sommaren inneburit har nu kommit till ett slut och läsandet och dålig dygnsrytm tar dess plats. Den enda räddningen för en broder utan viljan att anta sig ännu en termin av studerande är stämmorna han får bevista. Älgstämman är den mest grandiosa av stämmor. Käkkarlarna bjuder på utsökt tillagad älg precis så som du själv skulle vilja ha den när du befinner dig i hembygden. Storkarlsvalet ska även avgöras denna stämma. Många valfärdar för att bevittna detta spektakel som numera blivit så viktigt att gemene man inte längre vet vilket datum riksdagsvalet är på. Som att det skulle spela någon roll. Kom på denna stämma bröder och lägg er röst på nuvarande styrelse. Alla vet att förändring är förnedring.

DMÄ
Stavkarl

Anmälan görs till stavkarl@birkarlarna.se eller på teckningslistan som sitter på nationen (eller svara på Facebookinlägget) För allergier och dylikt maila stavkarl@birkarlarna.se.

Kallelse Surströmmingsstämma 2022

När: 19 augusti 2022
Tid: 18 dk
Var: Teatern

Bröder!

Att sommaren börjar gå mot sitt slut märker man tydligast när bröderna börjar vallfärda mot lärdomsstaden för att hafsa sig igenom ännu ett läsår. Några åker tidigt och några åker sent. Att behöva lämna hembygden för att bege sig söderut är sällan något som är roligt och resan är därför fylld med vemod och känslan av ånger. Fram till att man kliver in på Orvar och får njuta av ett glas i goda bröders lag. Broder Percy som i baren fyller glas efter glas tills man äntligen glömt bort detta eländiga vemod som varit med en hela tiden.

Att sedan få bege sig ner till teatern för en surströmmingsstämma är fläsket i palten. På surströmmingsstämman serveras självklart surströmming (?) som förbereds av de ärade käkkarlarna som lovat att de själva ska dyka efter strömming om det inte finns att tillgå.

Kom bröder! Sång utlovas!

DMÄ
Stavkarl

För anmälan, kommentera inlägget på Facebook eller maila stavkarl@birkarlarna.se.