Kallelse Paltstämman 2022

Tid: 28 oktober kl. 18 dk
Plats: Teatern

Bröder och högst presumtiva!

Det har varit en höst fylld av val. Men det riktiga och mest betydelsefulla valet, storkarlsvalet, är nu över. Storkarl #77 tid som storkarl är över, en ny era börjar och Storkarl #78 tar över rodret. Hur det kommer utspela sig kan endast tiden förtälja. Nu nalkas däremot paltstämman, vars betydelse inte går att underskatta.

Vi har alla våra minnen av palt, vissa åt sina första paltar vid sin första paltstämma, och för andra har det varit en naturlig del av kostcirkeln ända sedan barndomen. När jag tänker på palt så kastas jag direkt tillbaka till mormors paltkok hemma i Piteå. Det väcker goda, trygga minnen med både skratt och den eminenta schwimen som uppstår vid förtäring av god palt. Mormor stod i timmar och rullade och kokade palt, allt för att försäkra sig om släktens fortlevnad. Man kan säga att hon lyckades då jag uppenbarligen kan skriva denna kallelse. Numera har mormor gått bort och paltkoken finns endast kvar som ett kärt minne. Det ger mig däremot stor tröst att kunna äta våra käkkarlars varsamt rullade paltar.

En kärv vinter verka ligga framför oss med allt som har med dyr el, krig i vårt närområde och inflation att göra. Det blir även mörkare, matpriserna är höga och fattiga plufsfeta studenter riskerar att bli svaga och utmärglade. Bröder blir tvungna att livnära sig på de mest basala av råvaror, som mjöl, potatis och vatten, kanske en fläskbit om man har råd. Kan det vara så att i kärva tider som dessa våra förfäder kom på att kombinera kärva råvaror till någonting så magknipande gott? Jag är ingen historiker med det låter rimligt i mina öron, och säger jag det till nog många så blir det så småningom sanning.

Jag föreslår därför till samtliga bröder att komma på paltstämman. Passa på att fylla era magar med välsmakande palt och lägg den grund som krävs för att klara av den kommande vintern. Det är det enda vettiga man kan göra i tider som dessa.

Anmälan sker antingen genom att maila stavkarl@birkarlarna.se, kommentera inlägget på Facebook eller skriv dig på listan på nationsanslagstavlan.

För allergier eller dylikt maila stavkarl@birkarlarna.se
DMÄ
Stavkarl