Lasagne ursäkta franskan, eller när Édith ångrade sig. Not.

Köttfärssås (Ingredienser)

  • 500 g nötfärs
  • 100 g champinjoner
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 400 g passerade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk viltfond
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 st röda chilipeppar
  • 4 klyftor vitlök
    salt och svartpeppar

Bechamel (Ingredienser)

  • 7 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 150 g boursain färskost vitlök
    salt och svartpeppar
  • 100 g lagrad riven ost

Gör så här

0

Att göra en lasagne är enkelt, men det tar tid och som alla vet mäts tid i hunger; är man hungrig är det bråttom, men annars är det lugnt och obråttom. Om det är bråttom när du ska laga lasagne så rekommenderar jag att du sprätter upp en braköl – t.ex. en Karhu – för att ha att smutta på när det rinner till bakom oxeltänderna. Att småäta av ingredienserna är också bra.

Börja med att sätta på dig förklädet, gärna blommigt eftersom det är snyggt. Tärna därefter sidfläsket och bryn det tillsammans med nötfärsen i smör. Salta och peppra.

2Medan färsen och fläsket ligger i stekpannan så ger du dig på champinjonerna med kniven. Hugg till ordentligt så det bara blir småbitar överallt; svampen ska liksom bara vara ett stödmos åt nötfärsen som annars kan vara lite motvalls och inte suga åt sig smakerna så villigt. Kör du fläskfärs behöver du inte lika mycket svamp. Kör du quornfärs så skippa svampen, men öka mängden färs med 100 g.

När nötfärsen och sidfläsket är brynt slår du över det i en gryta med lite olja i botten. Häll i de passerade tomaterna, vattnet, buljongtärningen och viltfonden och låt grytan börja puttra ytterst försiktigt. Locket på. Hacka chilipepparn och häll i. Ta med kärnorna om du gillar starkt, annars kan du skrapa bort dem. Glöm inte att smutta på brakölen, annars kan det börja kännas jobbigt ungefär här.

Nu när stekpannan är ledig måttar du i en redig klick smör och steker svampen. Salta och peppra. När svampen suckat och släppt ifrån sig sin vätska pressar du i vitlöken. Avsluta med att röra i tomatpurén och häll sedan alltihop i grytan. Låt koka ihop i… säg 40 min? Locket lite på glänt.

4Medan köttfärssåsen kokar ihop går du med fördel till skivspelaren och lägger på Non, Je Ne Regrette Rien av Édith Piaf eftersom köttfärssåsen blir bättre då.

Medan Édith fyller etern sätter du igång din Sauce Béchamel. Börja med att smälta smöret i en kastrull; i en annan slår du i grädden och mjölken och värmer detta till nästan kokvärme. Tag sedan gräddmjölken av värmen. När smöret är smällt i den första kastrullen tillsätter du mjölet där och rör runt tills alla klumpar är borta. Slå sedan i hälften av gräddmjölken från den andra kastrullen i mjölsmöret i den första kastrullen och rör runt igen tills alla klumpar är borta. Slå därefter i resten av gräddmjölken och rör runt ännu en gång. Knepet att lyckas ligger i att tillbedja rätt gudar och hålla koll på temperaturen i kastrullerna. Avsluta med att smula ner vitlöksosten och rör runt tills den smält. Smaka av med salt och peppar. Nu är du redo att börja bygga lasagne!

6Lägg ett lager lasagneplattor i botten på en ugnsfast form. Lasta på ett redigt lager bechamelsås och lägg därefter ännu ett lager lasagneplattor i formen. Denna gång lastar du på ett redigt lager köttfärssås, och fortsätter sedan att varva bechamelsås och köttfärssås mellan plattorna tills något tar slut. Översta lagret ska ha både köttfärssås, bechamelsås och den rivna osten. Viktigt när man bygger lasagnen är att plattorna i samma lager inte ska hamna ovanpå varandra för då kan de förbli okokta och hårda oavsett hur länge lasagnen står i ugnen.

När lasagnen gräddats i 200 grader ungefär 20-30 minuter är den färdig, men låt den gärna stå och lugna ner sig en halvtimme på spisen. Servera med senapskål och halverade körsbärstomater i sherryvinägrette. Bon appétit et bonne chance!

8

 

DMÄ
Överkäk Brandén