Kallelse till digital pyttstämma lördagen den 13/3 18dk via Zoom

Bröder Birkarlar och presumtiva sådana!

Februari har nu kommit och snart gått, och hembygdens vinter hann nästan göra sig igenkänd här i lärdomens stad. En faksimil förblir likväl just en sådan; nu är slaskeländet här. Nyslipade skridskor sjunker ner i pölen de trodde var blankis, och de färskt vallade skidorna hittar sitt glid i gyttjan. Likväl har farsoten inte lämnat oss, vilket de bröder som ännu tappert (under ordnade former) sponsrar nationen under Orvars knappa öppettider märker i förvånansvärt tidiga hemkomster.

Vare sig det handlar om Felixpåsen i frysfacket i väntan på just den hemkomsten, eller pretentiösa påhitt från sekelskiftets kulturhak är pytten svenskens självklara vickningsrätt. Även i smeknamnet “Hänt i veckan” finns det en latent innebörd av festlig ceremoni: vardagens rester har skrapats ihop och givits nytt liv i pannan, förhoppningsvis tillsammans med en skvätt grädde; rätten hyllar på tallriken de gångna dagarna som besjungs under veckans egna småtimmar.

Birkarlen är dock i stånd till djupare insikter. Han vet att pytten har äldre ursprung än folkhemmets vardagar och festprissens nattamat. Vid den här tiden på året känner han hur ärvda minnen av missväxt och svält gör sig påminda i hans kropp, minnen från en kärv tid där förrådet tröt och de sista smulorna av den eländigaste provianten samlades ihop och stektes upp. Nog för att han ansluter till det skrupelfria samhället i pyttens festligheter, men han gör det inte utan att först bringa en tyst skål till hans föregångare som levde igenom jämmern.

Pandemin gör sig inte bara påmind i avslutade pubkvällar; på grund av nuvarande omständigheter kan föreningen tyvärr inte hålla en fysisk stämma. Efter lång avvägning har styrelsen dock beslutat att en digital pyttstämma kommer anordnas. Formatet får ses som ett nödvändigt ont: det handlar likt urpytten om överlevnad. De som ännu bryr sig om sådant är välkomna att anmäla sig till pyttstämma den 13/3 klockan 18dk via Zoom (zoom.us, https://uu-se.zoom.us/j/4303779143, lösenord: Brannstrom). Anmälda bröder kan hämta ett förberett stämmopaket hemma hos Storkarl på Väderkvarnsgatan 52A, Uppsala, under onsdag 10/3, torsdag 11/3 och fredag 12/3 mellan kl 10-20 samt 12-15 lördag den 13/3. Kontakta Storkarl på facebook/messenger eller ring honom på 0706447661 i god tid innan så han vet när ni ämnar komma förbi.

Anmälan sker genom att kontakta Stavkarl antingen via mejl till stavkarl@birkarlarna.se eller övriga sajberkanaler, eller genom att skriva upp sig på teckningslistan på nationens anslagstavla. Allergier och dylikt får ni gärna meddela: inte för att det kommer göra någon skillnad på maten som ni själva får förbereda, utan för att sälja informationen till högstbjudande då föreningen akut behöver medel.

DMÄ

Stavkarl