Kallelse Blötastämman 2022

Var: Discot
När: 26 nov kl. 17 dk

Bröder och högst presumtiva!

November har gjort sitt intåg och med det så har även mörkrets kalla omfång lagt sig som ett tyngdtäcke över Uppsala. Numer hinner man knappt säga ” nord-väster-sjö-kust-artilleri-flyg-spanings-simulator-anläggnings-materiel-underhålls-uppföljnings-system-diskussions-inläggs-förberedelse-arbeten” så är allt solljus borta. Denna november har inte heller bara varit mörk, den har dessutom varit grå, regnig och blöt. Vore det inte då ypperligt att spendera en av dessa dassiga novemberdagar i goda bröders lag och äta blöta i stället för att bli blöta?

Blötan kan ätas när som helst under året, men är traditionellt förknippad med julafton och brukar även kallas för dopp i grytan, då brukade man doppa det (oftast gamla och därmed hårda) bröd man hade hemma i skinkspadet som blev kvar efter skinkkoket. Men observera bröder! Vi äter inte dopp i grytan med vilket mähä till bröd som helst. Vi äter blöta, och blötan skall ätas med ljust tunnbröd.

Min personliga relation till blötan har inte varit kopplad till julen, för blötan fanns inte i mitt liv förrän jag började arbeta på SCA:s pappersbruk i Piteå. Jag och mina arbetskamrater på pappersbruket hade som tradition att alltid äta blöta varje måndag natt i arbetsperioden. Det var fint, trevligt och gjorde att man såg fram emot arbetspasset. Maskinerna brummade oftast på i harmoni utanför manöverrummet och det enda som kunde bryta denna harmoni och fina måltid, var larmet om att pappersbanan gått av. Då detta hände var det bara att raskt springa ut och dra på banan igen. Det var jobbigt och svettigt arbete, men blötan och den ofantliga mängd smör man hade fått i sig gav en den energi som behövdes för att jobba vidare. Det var fina tider, enkla tider, någonting jag kan längta tillbaka till ibland.

Bröder! Jag kan dessvärre inte erbjuda hårt arbete som gör födan värd, jag kan endast erbjuda blötastämma. Så jag föreslår att komma på stämman och göra den så kärv och jobbig som möjligt. Så slut upp! Kom och se till att födan faktiskt blir mödan värd.

Anmälan sker antingen genom att skicka ett fjäskigt mejl till stavkarl@birkarlarna.se, genom att kommentera inlägget eller genom att skriva upp sig på teckningslistan som sitter på nationsanslagstavlan. För allergier eller dylikt maila stavkarl@birkarlarna.se.

DMÄ
Stavkarl Bäckström