Året 2020 till 2021

Norrlänningar!

Hembygdsföreningen Birkarlarna överlevde även sitt åttiosjunde verksamhetsår, tillika det första verksamhetsåret som helt präglats av den nya farsoten. Det var en hejdundrande start på verksamhetsåret då det skedde ett maktskifte norröver och en Malmfältare åter kunde väljas till Storkarl! För första gången i föreningens historia valdes en Gällivareson till Storkarl och med en man som växt upp med ett ständigt hot om rasrisk och inskränkande stängsel vid rodret kändes framtiden säkrad. Åtminstone ett tag till.

Trots tappra försök till att genomföra verksamhetsårets samtliga planerade aktiviteter tog det till synes stopp efter en storslagen Antikrunda med systerföreningen Vajan och en Paltstämma med ett anmälningstak på 50 personer. Pandemin stoppade nationens verksamheter och så även Birkarlarnas. Med en inställd Blötastämma och ett Renneth som svävade i ovisshet såg det mörkt ut.

Så kom tiden för Birkarlarenneth, som till följd av restriktionerna, slog alla rekord i kärvhet. En tävling med över 60 år av traditioner och anor blev nu den första av sitt slag och med endast ett lag modiga nog att ställa upp i CoronaRenneth var vinsten given och Birkarlarna kunde titulera sig Rennethvinnare även detta år. Istället för bankett och storslaget nollfyra blev Rennethhelgen en helg av idogt arbete med BirkOrvar under lördagen och en bacondoftande söndagsbrunch som bjöd på både kolbullar och hetvägg. 

När ej heller Rödingstämman kunde genomföras på nationen och den sociala distanseringen och självisoleringen nått sin apex fattades djärva beslut och den digitala rödingträffen var resultatet. Med en nyfunnen optimism fortsatte våren på inslaget spår och istället för samsittning genomfördes en digital afterwork med systerföreningen Vajan. Alltjämt som pandemin vägrade släppa sitt grepp om världen begav sig Birkarlarna allt snabbare in i framtiden och cyberrymden. Den digitala Pyttstämman blev den första digitala stämman i föreningens historia, en välbesökt succé som lockade bröder från hela landet och till och med från utomeuropeiska länder som Storbritannien! Genom möjligheten till upphämtning av både Storkarlsbesk och fågel samt förförrätt och bordsduk kunde det digitala formatet nästan substituera essensen av en faktiskt stämma. Snart skulle också en ersättningsstämma till Märgbensstämman följa och med det var även föreningens första digitala Parisarestämma ett faktum.

Sommaren kom med lättnader i restriktioner och som om någon övre makt hade hörsammat Birkarlarnas bottenlösa klagovrål över avsaknad av fysiska stämmor så öppnade samhället upp lagom i tid för att genomföra en sommarstämma hos br. Marcus Arvidsson i Råstrand. En helg med konstant gassande sol och bad i Vindelälven. Inhysta i Råstrands skola och med guidad tur till den lokala Skvaltkvarnen var det få saker som gick att klaga på ens för den mest surmulne brodern.

Med en uppskjuten Ristning tillsammans med HärjaJämt och ett Asado i septembermörkret avslutades verksamhetsåret med att Surströmmingsstämman fick kliva åt sidan och inmundigas som lunch för att ge plats åt en uppskjuten Märgbensstämma. En stämma där föreningen åter kunde se en del nya medlemmar ansluta sig till brödraskaran och där en ny Karl X utsågs och ingen mindre än storkarl emeritus #75 Joakim Holmlund valdes till att axla detta ärofyllda uppdrag.

Även Ärkekantonatet i Bonn bjöd in till digital Surströmmingsstämma under våren där tre tappra bröder kunde glädjas åt att åter se aktivitet i Ärkekantonetet, enbart för att förbluffas över att där aldrig varit uppehåll i verksamheten. En tydlig iver och längtan inom föreningen att starta upp och fira tillsammans med bröder ånyo kunde skönjas i var hörn av Birkarlarnas imperium. 

Verksamhetsåret kan kort sammanfattas som kärvt. det var ett kärvare år än på länge. Samtidigt så är inte det hela sanningen. Det var även ett kreativt år. När nationen behövde föreningarna som mest under Norrlandshjälpen fanns Birkarlarna där tillsammans med Vajan och levererade en låt som gav rysningar jämförbart med det vassaste av ledmotiv från en James Bond-film. “Vi har ett hus” blev en god påminnelse om vad föreningen är samt varför vi gör det vi gör. När verksamhetsåret nu är till ända kan konstateras att Hembygdsföreningen Birkarlarna stadigt står kvar ytterligare ett år och med ytterligare en pandemi under sitt bälte visar föreningen prov på att vara lika osänkbar som Titanic. 

Dåd, Mannakraft, Ära

#77 Andreas “Apelqvist D.Ä” Apelqvist

Dåd, mannakraft, ära