Året 2021 till 2022

Bröder!

Valseger! Det blev ett andra år! Verksamhetsåret 2021-2022 kickas igång på bästa tänkbara sätt, återigen under ledning av Storkarl #77 Apelqvist DÄ! Förändring är förnedring och nu är det mer av samma!

Pandemin må ännu göra sig påmind, men Hembygdsföreningen Birkarlarnas kärnverksamhet går inte att stoppa! Under det senaste verksamhetsåret har Hembygdsföreningen Birkarlarna arrangerat och hållit nästan samtliga av de ordinarie stämmorna, med ett undantag för Surströmmingsstämman. Under sommaren 2021 hölls Sommarstämman traditionsenligt i hembygden, detta år hos br. Arvidsson i Råstrand, Västerbotten, den första helgen i juli. Bröderna dubblade byns befolkning med sitt intagande av Råstrands skola. Därefter fortsatte året med en surströmmingslunch den 21/8 med efterföljande Märgbensstämma. 17/9 var det sedan dags för Älgstämma och val av ny storkarl och ny styrelse, som ni förstår av denna skrift så var det en sann succé, åtminstone om man vill undvika förändring. Den 9/10 var det så dags för Paltstämman. Få gånger har bröder sett en så tom tallrik (läs tråg) som detta år då storkarl inte bara förtärde hela barnskallepalten, utan även såg till att äta upp de väl portionerade rårörda lingonen intill sista bär. Terminens sista stämma, Blötastämman, hölls den 27/11 och markerar en milstolpe i föreningens långa historia då detta var den 500:e stämman i ordningen. Ett storslaget event med över 80 deltagande där en för stämman exklusiv pin delades ut. Vårterminens första stämma, Rödingstämman hölls 14/1, en i kontrast till senaste stämman väldigt sparsamt besökt stämma. Med bara 16 deltagare var det en exemplariskt underhållande stämma, de som var där vet. Därefter följde Pyttstämman den 25/2. Inte mycket mer att tillägga. Märgbensstämman hölls därefter 9/4 som sig bör och även en ytterligare icke-ordinarie stämma i form av en nyintroducerad digital Parisarestämma hölls 6/5. Återigen fick bröder ses digitalt, dricka öl i sin ensamhet stirrandes på en datorskärm och förstå det absurda i att umgås utan att träffas.

“Birkarlarna, mer än bara stämmor” vill jag minnas går att utläsa i någon skrift. Det stämmer måhända. Det har under hösten varit ett flertal andra aktiviteter än bara stämmor. En till följd av pandemin förskjuten Ristning tillsammans med HärjaJämt hölls den 29/8 och helgen därpå firades ett förskjutet Asado med Vajan, även ett förskjutet event är ett genomfört event. Representation under TexMex förekom, sägs det. Samsittningar med nationens tre damföreningar, Ypsilon, HärjaJämt och Vajan arrangerades under hösten, samtliga var succéer. Även det sägs det. Vidare höll Hembygdsföreningen Birkarlarna tillsammans med Skvader en pokerkväll som var uppskattad, en gemytlig resursomfördelning med både whiskypinne och mer skitsnack än faktiskt kvalitetsspel. Internt har vi även haft en gravvandring under hösten ledd av ingen mindre än karlakarl Sune Lindh. En stor skara bröder samt proinspektor fick lära sig var tidigare storkarlar, karlakarlar och relevanta nationspersoner vilar.

Det hölls även en spelkväll, en Kirkväll, två BirkOrvar, den som var där vet. Styrelsen skötte sitt jobb och vi skickade ersonalutbyten till Härkensexan och Älggasquen skickats. Vidare har styrelserepresentanter under hösten närvarat vid Pålningsgasken, Reccegasken, Samarret, Härken, Älggasquen, Höstfesten, Antigås och Lussegasken.

Under våren har årets största happening gått av stapeln. Birkarlarenneth har anordnats och tävlingen har gått helt regelrätt till, allt till hela nationen och studenterna i Uppsalas glädje. Rennethbanketten blev av som planerat men utan efterföljande släpp, courtesy of pandemin. Utöver detta har gemenskapen med andra sociala föreningar varit än mer på tapen och samsittningar har ordnats med HärjaJämt, Angermannalaget och Vajan. Utöver samsittningar har en styrelsemiddag med Vajan anordnats, Jungfrublot med Ypslion, Ordning i Salen med Jamtamot, Ristning med HärjaJämt och Asado med Vajan. Internt har två hockeykvällar ordnats, resultaten låter vi vara osagt, men sannolikt vann rätt lag. Styrelsen har skött sig habilt och genomfört utbyten under Guschelov och SkvaderDam, två BirkOrvar, en tidigare storkarls Disputationsmiddag, CFs jubileum, två städdagar och en tidigare Storkarls bröllop. Allt detta till stor glädje ty arbete är sin egen lön. Därutöver har det representerats i både tid och otid och storkarls närvaro har gjort sig påmind under Reccegasken, Guschelov, Jamtamots 105+2års jubileumsbankett, SkvaderDam samt under Vårbalen. 

Hembygdsföreningen Birkarlarnas verksamhetsår är självklart ej slut enbart för att sommaren har gjort sitt intåg utan under sommaren 2022 begav sig bröderna till Tällberg, Kåge, för att leva lajvlivet utan el och rinnande vatten. Detta till käkkarlarnas förtjusning över tanken på att laga mat ute över öppen eld, i en myggig skog en regning dag i västerbotten. Därefter surströmmingsstämma i augusti i vad som må vara det varmaste stämmosalen någonsin, ett Teatern med avslagen ventilation i ett 30 graders augusti-Uppsala. Nu avslutas så mitt andra verksamhetsår med Älgstämma och att det åter är dags att gå till valurnorna för att ännu en gång välja samma Storkarl! Apelqvist DÄ en gång till, en gång till!

DMÄ

Andreas “Apelqvist DÄ” Apelqvist

Storkarl #77

Dåd, mannakraft, ära