All posts by Sajberkarl magnificus

KALLELSE TILL FJÄLLSTÄMMAN 2024

FJÄLLSTÄMMAN 2024 – 5-7 juli – VASSBERGET, KATTERJÅKK

Bröder!

Något extraordinärt skymtas vid horisonten, ett sällan skådat spektakel, en episk sammankomst, en Birkarla-helg vid riksgränsen som utan tvekan kommer beskrivas som exceptionell i historieböckerna.

På Vassberget vid Banvaktstugan kommer de bröder som tycker att den sydsvenska sommaren är lite för varm, samlas för en helg i norr fullspäckad med vandring, kärv mat, kärvare dryck, bastu på Vassijaures strand, fiske, midnattsol, fotovärdiga vyer och övriga frågor som resulterar i hjärncellsdöd.

Den här Stämmohelgen kommer bli legendarisk, episk, och lär vara det huvudsakliga skrönobränslet på ljugarbänken i årtionden framöver.

Hur tar man sig dit?

Nattåg:

Tågbiljetter släpps 60 dagar innan avresa. Bokas via SJ/Vy.

 • Kostnad ca 800-1400kr/enkel väg
 • OBS, viktigt att boka när biljetterna släpps om man vill vara garanterad plats på tågen.

Resa upp:

Nattåg anländer Katterjåkk på fredag:

 • Uppsala 19:01 → Katterjåkk 11:43
 • Uppsala 22:45 → Katterjåkk 17:24

Resa ner:

Nattåg avgår Katterjåkk till Uppsala på Söndag:

 • Katterjåkk 11:29 → Uppsala 05:35
 • Katterjåkk 16:06 → Uppsala 09:22

Flyg:

Möjligt att boka redan via SAS eller Norwegian till Kiruna

 • Kan vara billigare än tåg
 • Resechatt för eventuell upphämtning från flyg och bilskjuts till Vassberget finnes här https://m.me/ch/AbawnUF6F8wj_xP3/ 
 • Alt tåg/buss Kiruna → Katterjåkk

Viktig info kring sträckan Kiruna – Katterjåkk:

Pga situationen kring Malmbanan är läget osäkert kring huruvida man kommer kunna åka tåg hela vägen fram till Katterjåkk. Hittills har tåget gått till Abisko för att sedan byta till buss sträckan Abisko – Narvik. Detta bör möjliggöra att man kan få stiga av ännu närmre boendet än med tåg om man lyckas övertyga busschauffören vilket ofta brukar gå.

PACKLISTA:

 • Packlista läggs upp i PDF:form i facebookgruppen och bifogas i mejlutskick, läs, begrunda, packa!

Var: Vassberget, Katterjåkk

När: 5-7 juli 2024

Kostnader:

 • 500 kr för hela helgen
 • 350 kr för hela lördagen
 • 250 kr för enbart stämma.

Anmälan görs via detta Google formulär: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfao2Bgdeg83pTpPsl9nXNOiMNQ61sMJh9fQsNafvcFhRKiEg/viewform 


SISTA ANMÄLNINGSDATUM ÄR 23 JUNI

Har ni några frågor är det bara att höra av sig stavkarl@birkarlarna.se

DMÄ,

Fjällkommitté, Storkarl och Stavkarl

KALLELSE TILL JUBILEUMSSTÄMMA 9 MARS 2024

Jubileumsanmälan återfinns längre ned i detta inlägg.

Birkarlarnas 90-årsjubileum kommer att firas vid Märgbensstämman 2024, lördag 9 mars å Norrlands nations gamla del. Programmet för dagen börjar med föredrag och lunch för bröder klockan 11:00 på nationen, förhandlingar inleds kl 13:00 och följs av bankett kl 18dk. På fredagen anordnas också enklare förtäring samt ölförsäljning i K1/Strömholms sal för bröder. Avgiften för lördagen är 500 kr och anmälan görs enligt nedan.


Broder Birkarl,

För snart 90 år sedan, den 25 mars 1934, grundades Hembygdsföreningen Birkarlarna på restaurang Rullan, genom försynen av Edvin Brännström och hans sammansvurna. Sedan starten har mycket hänt men än mer har förblivit sig likt. Från en liten tapper skara bottniska herrar har föreningen sett mer än tusen medlemmar delta på någon av de till dagens datum 517 protokollförda stämmor där bröder kunnat ställa sina övriga frågor, svälja sina franska fåglar och sugo märg ur ben.

Jubileumskommittén kallar dig härmed med anledning av detta till Hembygdsföreningen Birkarlarnas 90-årsjubileum. Var du än må befinna dig, åter hemflyttad och inrotad i hembygdens trygga lunk, eller ofrivilligt eller frivilligt i exil annorstädes. Hörsamma denna kallelse och slut upp bland bröder, nya och gamla bekantskaper, trygga dig i att allt är som det alltid varit och i vetskapen om att på en stämma är du alltid hemma.

Jubiléets datum är LÖRDAG 9 MARS. Dagsprogrammet inleds med föredrag och lunch för bröder klockan 11:00 på nationen. Detta efterföljs av stämmoförhandlingar klockan 13:00. Framåt kvällen, vid 18dk, övergår festligheterna till en bankett på vilken respektive och gäster också är varmt välkomna att delta. En bankett där förbrödringen står i centrum och formaliteterna ställs åt sidan. Tanken är att du ska få chansen att träffa dem du inte sett på länge, träffa dem som var aktiva innan och efter dina egna glansdagar i föreningen, kunna åter träffa ditt gamla rennethlag och tillsammans minnas de bravader och storslagna stunder du haft i föreningen. Av denna anledning finns det ingen given bordsplacering, utan fri plats och gott om plats därtill. Salongsmöblemang och en tillgång till bar uppmuntrar till samkväm under hela kvällen. En möjlighet för samtliga bröder oavsett årgång att umgås just sådär lagom mycket.

För att göra helgen än längre för långväga tillresta samt i närområdet lokaliserade så kommer det även på fredagen den 8 mars att serveras en enklare förtäring från klockan 18dk i norrlands nations gamla del (K1/Strömholms sal). Öl och dylik dryck kommer att finnas till försäljning men det är inget ordnat program för denna kväll, vi håller öppet för samkväm bland bröder och övriga gäster.

Jubileumskommittén är bara en av många som kämpar för att sätta föreningens ekonomi i obalans. På vad, och huruvida detta kan komma dig till del, avslöjas bara för dem som faktiskt dyker upp. Hörsamma nu denna kallelse och slut upp, broder Birkarl!


Anmälan har 2 enkla steg, nämligen själva anmälan och betalning.

1. ANMÄLAN sker primärt internetledes detta formulär:

Dyker inte formuläret upp? Du kan också anmäla dig genom denna länk.

Sekundärt kan också anmälan ske brevledes till HBF Birkarlarna, c/o Norrlands nation, Västra ågatan 14, 753 09, Uppsala.

2. BETALNING sker till bankgirokonto 5730-2341. Ange FÖR- och EFTERNAMN samt FÖDELSEDATUM. Betalning kan också erläggas via swish på nummer 123 45 23 999. Ange JUBILEUMSSTÄMMA.

Kostnaden för deltagande är 500 kronor eller 350 kronor för respektive som bara deltar på banketten. Avgiften täcker lördagens stämma och bankett. Anmälan och betalning skall vara föreningen tillhanda SENAST fredagen den 23 februari.


Frågor av formellt slag kan med fördel ställas till jubileum@birkarlarna.se. Övriga tankar och åsikter hänvisas till Stavkarl.

Varmt välkommen att jubilera vår förening!

Jubileumskommittén,

Andreas Apelqvist, Erik Antti, Joakim Holmlund, Gunnar Brandén

Dåd, Mannakraft, Ära

Kallelse Märgbensstämma 9/4 17dk i teatern

När: 9 april 17dk
Var: Teatern

Stavkarlar, liksom vårtecknen, kommer och går; det är ett faktum som väcker tankar om föreningens till synes yttersta synd: att avsätta en stavkarl för att välja en ny. Naturligtvis är undertecknad dock väl medveten om att detta inte alls rör sig om en paradox där bröderna skulle hålla uppe hoppet om föreningens fortlevnad genom att söka framtidens förändring. Tvärtom! Birkarlens sinne är synnerligen masochistiskt och trånar efter det familjära kärva. Visserligen hotar han med att sluta komma på stämmor, att gå ur föreningen eller rösta för dess likvidering, men han kommer ändå, med benet runt halsen och sänker handen när Storkarl slår sin klubba i bordet. Sålunda är brodern själv skyldig till sin egen, om än undermedvetet trivsamma, vånda, där enbart entropin kan bryta cirkeln. Denna entropi utgörs av oss stavkarlar: den ädlaste av föreningens poster enligt de visas förmedlande. Vi materialiserar detta hyckleriets ouroboros: i evig jakt efter vår morotsfärgade svans leder vi föreningen mot ett, allt mer ändlöst (häpnadsväckande), fördärv. Och, lika säkert som aprilvädret straffar den som byter till sommardäck efter de första vårtecknen kan ni ge er fan på att vi kommer med en sämre kallelse än den senast utsända.

När mina företrädare skrev om våren var det ofta i samband med att kalla sina bröder till märgbensstämma. Den tid som jag (liksom min närmaste företrädare br. Bergstedt) satt med posten var undantagen; pandemin tvingade oss att skjuta upp, i den mån det tåls sägas igen, den av årets måhända viktigaste av stämmor, till augusti, då den aldrig skulle kunna förpassas till det digitala format vi höll ett par av de andra i. För nya bröder är det alltså på märgbensstämman som man har chans till att få sitt personliga exemplar av birkarlens karaktäristiska ben, och nämnda upprepade framflyttning av stämman i fråga bär faktiskt skulden till att jag själv inte har något ben att bära. Ni kan därför vara säkra på att få möjligheten att träffa mig, den näst förjävligaste av stavkarlar, på märgbensstämman den nionde april; å teatern på Norrlands nation; med start 17dk. Säkra din plats genom att skriva ett fjäskigt mejl till stavkarl@birkarlarna.se, genom att kommentera inlägget i facebookgruppen eller genom att skriva upp er på teckningslistan på nationens anslagstavla. Ifall ni har särskilda önskemål gällande mat eller dryck bifogas det i er anmälan.

DMÄ,

den sista snön, Stavkarl emeritus Zickerman

P.S. Information om sommarstämman följer nedan; en faktisk kallelse är att vänta

Sommarstämman 2022 

När: 15-17 juli 
Var: Äventyrsanläggningen och Lajvområdet Treväga, i närheten av byn Tällberg i nordvästra Skellefteå kommun (Cirka fyra kilometer från Norrlångträsk och två kilometer från Källdal).
Bastu och kärvhet i överflöd utlovas på en sannerligen unik stämmoplats.

D.S.

Kallelse Sommarstämma

Kallelse Sommarstämma med Vajan & Birkarlarna 3/7 – 5/7

 

Bröder och systrar! Det har minsann varit en turbulent vår och sommaren kommer vara fortsatt präglad av vardagliga anpassningar.

 

Vi har, efter noggranna avvägningar, valt att hålla en sommarstämma. Beslutet grundas dels på styrelsens uppfattning om att kunna anpassa stämman efter FHM nuvarande riktlinjer. Dels på förtroendet vi har till föreningarnas medlemmar om att upprätthålla det individuella ansvaret. Bröder och systrar som är sjuka eller har förkylningssymptom måste stanna hemma. Vi råder även personer i riskgrupp att avstå sommarstämman i år.

 

Sommarstämman, en av årets mest uppskattade stämmor, kommer i år hållas på smultronstället Piteå-Rönnskär. En idyllisk plats i Piteå skärgård. Datumet är satt den första helgen i juli (3/7 – 5/7). Stämman och gärdet kommer att hållas under lördagkväll. Övrig tid umgås vi tillsammans och får vid tillfälle, en guidning runt ön av Stavkarl.

 

Eftersom stämman i år hålls ute på en ö erfordras ett lämpligt transportmedel. Följaktligen kommer vi samlas i Kinnbäck – metropolen mellan Skellefteå och Piteå för att tillsammans ta oss ut med båt till ön. Lämpliga transportmedel till Kinnbäck är flyg, tåg eller bil beroende på din egen geografiska position. Tågbiljettskostnaden går att få återbetald av SJ även om man avbokar i slutminutrarna. Vidare går det att åka buss från Skellefteå, Piteå och Luleå till Kinnbäck. Preliminärt är de två tiderna för avfärd från Kinnbäck till Rönnskär 14:00 och 17:00. Eftersläntare kan plockas upp lördagmorgon.

 

Ön erbjuder ett trevligt vandrarhem så att valfri vaja eller birkarl kan garantera sig en bekväm och myggfri plats. Vid intresse, nämn detta i er anmälan, sovplats ligger på 150kr utöver stämmoavgiften. Alternativet är Stavkarls praktfulla stuga i mån av sovplatser, därutöver sova i tält, vilket måste medtagas själv. Skyndsam anmälan är därmed att rekommendera!

 

Bröder och systrar! Missa inte denna möjlighet till att bevittna rikets högsta järnfyr! (Om du tar individuellt ansvar för att minimera smittorisker och är frisk)

 

Anmäl er via stavkarl@birkarlarna.se

Allergier/Speckost kan med fördel nämnas

Stämmoavgift 600kr, där ingår även båttaxi till ön, (750kr med sovplats i vandrarhem)

Maxtak på 40 anmälningar

Sista anmälningsdag 29/06

Asado 6/6 2020

Asado med Vajan & Birkarlarna 6/6

Bröder, systrar och andra nyfikna!

Det har återigen blivit dags för Birkarlarna och Vajans årliga utflykt i det fria, nämligen den fabulösa Asadon. Den här gången i coronaanpassat format!

 

Har du aldrig hängt med Vajan eller Birkarlarna förut är Asadon ett fantastiskt tillfälle att testa på detta. Asado är ett spanskt ord som helt enkelt betyder “grillfest”, och dagen centreras alltså kring grillad mat och festligheter! Vi kommer under kvällen kunna erbjuda en tipsrunda som är coronaanpassad, vilket innebär att vi håller avstånd för att inte tjuvkika på varandras svar och för att minska fysisk kontakt. Möjlighet att tvätta händerna kommer finnas, handsprit därtill.

 

Vi samlas kl 13.30!!! vid Tjuven (Pizzerian Studenternas Livs på Studentvägen) för att gemensamt cykla till Hågadalen, tända grillen och göra sommarens första grillfest till den mest minnesvärda. Vid snöstorm, gräshoppssvärmar eller annan ogynnsam väderlek har vi en plan B redo (!). De riktigt djärva fortsätter tills solen istället går ner i Utsjoki, vilket i år beräknas ske 26 juli.

 

Anmälan görs till stavkarl@birkarlarna.se senast fredag den 29/5. Där kan man med fördel nämna eventuella allergier eller andra specialdieter. Kalaset kostar 100 kr, betala kontant på plats eller via swish (+2kr). Medtag med fördel en filt/sittunderlag, toapapper, vatten, solskyddsfaktor, cykel eller annat terrängvänligt fordon.
Med tanke på covid-19 och allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen vill vi understryka vikten av att stanna hemma om du har förkylningssymptom. Samma avrådande vill vi göra för de som har nära kontakt med människor i riskgrupp.
Dåd, mannakraft och Vaj vaj