Preliminärt kalendarium för HT15

Är du en av de bröder som ständigt vill vara ute i god tid med planer och liknande? Känner du dig möjligtvis som karl med ett visst mått av kompetens och förmåga? Då ska du givetvis söka en fyllkarls post i styrelsen. Dessutom kan du passa på att notera nästkommande termins preliminära kalendarium.

Datum nedan kan komma att ändras allt eftersom terminen fortlöper men ett uppdaterat kalendarium för HT15 kommer att finnas vid terminens slut. Preliminära aktiviteter är som följer.

  • 29 augusti: Surströmmingsstämma
  • 11 september: Sittning med Vajan
  • 16 september: Antikrundan
  • 2 oktober: Älgstämma
  • 21 oktober: Pubrunda med HJ
  • 6 november: Paltstämma
  • 28 november: Blötastämman

Dåd, mannakraft, ära.
Sajberkarl Barbro Nyberg

Kallelse till stämma i Åsträsk den 1:a augusti

Bröder Birkarlar,

Härmed utfärdas kallelse till Åsträsk-stämma i Åsträsk, Skellefteå Kommun, Västerbottens län, den 1:a augusti 2015. Kallelsen ställs till Birkarlabröder från Hembygdsföreningen, Ärkeprotektoratet, Protektorat Syd samt bröder och broderinnor från Ärkekantonatet.

Den 8 mars 2014 besöktes Hembygdsföreningen Birkarlarnas åttioårsjubileum av den tyska sektionen utav Ärkekantonatet i Schweiz: ÄSB. Storkarl Ralf anhöll av Ärkeprotektoratsstorkarl Jan Wallström att Ärkekantonatet i Schweiz, sektion Bonn, skulle erhålla världsmetropolen Åsträsk som sitt eget ägandes territorium att allt framgent betrakta som en schweizo-bonnsk enklav i Västerbottens mörkaste avkrok. Ärkeprotektoratsstorkarl bevilade å Ärkeprotektoratets vägnar detta.

Sagda datum kommer kantonatsstämma att hållas i Schweiziska Åsträsk under taket hos en inföding vid namn Samuel, ortens enda tjugofemåring, tillika ortens enda invånare under sjuttio. På fredagen den 31:a juli kommer ett uppsamlingsheat att avhållas hemma hos br Henrik Dahlberg i Nordmaling med middag, öl och sängplats varefter biltransport avgår till Åsträsk på lördag förmiddag. Lunch serveras, aktiviteter kring ortens lokalhistoria samt inmutningsceremoni följer under dagen. ÄSB-stämma avhålls på kvällen. Övernattning sker i anslutning till stämmolokalen. Efter söndagsfrukost hemfärd.

Preliminär kostnad är 400 kr vilket inkluderar middag fredag, mat och stämma under lördagen, frukost söndag men inte bensin eller öl. Medtag utrustning för att kunna sova på golv.

Det går tekniskt sett att åka tåg till Åsträsk, enligt Norrtågs kundtjänst bör dock avstigning på orten ske medelst nödbroms. Bil förordas och ansvarstagande broder medför egen bil att skjutsa billösa bröder i.

Vid intresse för deltagande vid stämman, kontakta styrelsen eller följ ordinarie instruktioner i utsänd kallelse.

DMÄ
#68 Henrik Dahlberg
För Stavkarlsämbetet i Bonn

Märgbensstämma och en ny Karl X

Efter märgbensstämman 21 mars 2015 samlades en bakfull skara bröder i Stora Köket för skrapning, kokning och ristning av märgben. Bakfullast av alla var vår nyvalde Karl X Henrik Dahlberg, men kokning kunde ändå fortgå under kontrollerade former och ättiksångorna från de kokande grytorna lände en välkommen klarhet till malörtstyngda tankar. Nio benbemyndigade nykomlingar skrapade och polerade med stålull och GV:s dyraste knivar och i bildandet av bokstäverna på benen syntes självförhävelsens sanna pris: Hårt fick den broder slita, som vågade sig på att teckna jättestora bokstäver på sitt ben. Mer ödmjuka bröder med smått tecknade ord på sitt ben fick mindre slit för prydnaden.

I och med detta slit har HBF Birkarlarna genomfört den sista inplanerade stämman denna vårtermin 2015. Men bröder skola icke misströsta då ett stort antal övriga aktiviteter står för dörren. Dessa aktiviteter som främst består av umgänge med det motsatta könet är något för var Birkarl att se fram emot och kommer man inte för damerna är det väl värt att komma enkom för maten, drycken och sällskapet.

Om du känner att din vårtermin behöver fyllas med aktiviteter och allmänt umgänge är det en god idé att kasta ett getöga på kalendariet allt medan studier och övrigt försummas.

Dåd, mannakraft, ära.
Sajberkarl Barbro Nyberg
och Karl X Henrik Dahlberg

 

Kallelse till Märgbensstämman 21/3, 18dk i Strömholms sal

Vårsolen tittar fram och värmer blekfeta ansikten som så länge tvingats leva i mörker och kyla. Kroppar ska förberedas för beach 2015 och många män drömmer redan om att sitta på soliga uteserveringar och kolla på bara kvinnoben. Ett beetende som givetvis bara är värdigt fjollföreningar, sydsvenskar och 50-årskrisande män med motorcykel och älskarinna.

För män som är trygga i sig själva behövs inte denna typ av plastig bekräftelse. För en man som är trygg i sig själv mår uppenbarligen bättre än han förtjänar och bör omedelbart plockas ner på jorden av likasinnade. Birkarlarna kallar således till stämma.

För att slippa solen går drar vi för gardinerna, ölen är lika kall utan sol, och de enda bara ben våra ögon ska titta på är de märgben som käkkarlarna noggrant tillagat eftersom att ingen av de samlade på något sätt är brydda över någon jävla strand 2015. De enda drömmar värdiga karlar av vår dignitet är de mardrömmar som uppstår i deras huvud när de tvingas in i Mörtbergs takbox med valfri fet broder ovanpå.

För nya bröder är även Märgbensstämman den stämma där Birkarlarna får sina karatäristiska ben, som hänger kring halsen, ifrån. En klar kandidat till epitetet ”den viktigaste stämman på året”.

Vi vet att ni redan bokat in datumet sedan länge, men dröj inte med att anmäla er till Stavkarl så att ni får njuta av underbar mat, den bästa fågeln någonsin, klingande sånger och avhandlandet av mycket viktiga frågor.

För att anmäla sig skriver man upp namn samt kost- och dryckesvanor på teckningslistan utanför datasalen eller mailar stavkarl@birkarlarna.se

DMÄ
Stavkarl

Information in English: Summoning to the Marrowbone meeting 21st of March, 18.30 in Strömholms sal

Spring is upon us and along comes those uncomfortable feelings of joy and lust. These are all false hopes which will die in the lingering darkness of the winter.

What prevails is only the feeling of a stämma/meeting approaching. This feeling of bittersweet anger with a touch of beer. This feeling of wondrous defeat with a side dish of great food. This feeling which can only be experienced visiting a stämma.

The Märgbensstämma or Marrowbone meeting will treat you to some very traditional dining from the north of Sweden. This will be served in harmony with excellent carefully chosen beer and a load of good company.

Join Birkarlarna the 21st of March at Norrlands Nation in Strömholm’s hall for the pinnacle of this semester, the Märgbensstämma. Send any allergies or preferences to stavkarl@birkarlarna.se and you will not be disappointed.

Bättre misär här eller städdag

Bröder birkarlar, presumtiva bröder och övriga sympatisörer. Nu har ni chansen att ställa upp för er själva, er studentnation och för föreningen HBF Birkarlarna.

På söndagen den 8:e mars är det dags för terminens första städdag. En dag då bröder och systrar av Norrlands Nation samlas för att ta kol på oredan och smutsen i nationslokalerna. Allt kommer att bli rent och har man tur lyckas man till och med skrubba bort de där hemska fläckarna man ansamlat på sin själ under studietiden.

Känner man sig fortfarande smutsig efter städningen kan man glädja sig med att det senare under terminen väntar en liten belöning för alla de som hjälpt till att gnugga lokalerna rena.

Givetvis vill även du vara med och städa med oss. Birkarlarnas styrelse kommer att vara där, alla andra kommer att vara där. Kom du också och ta i. Kontakta styrelsen för mer information, städdagen börjar 12.00 vid Norrlands Nation den 8:e mars.

Dåd, mannakraft, ära.
Sajberkarl, Barbro Nyberg