Category Archives: Kallelser

Kallelser skickas ut 2 veckor innan en stämma. Kallelser är till stämmor och inget annat.

Kallelse till digital pyttstämma lördagen den 13/3 18dk via Zoom

Bröder Birkarlar och presumtiva sådana!

Februari har nu kommit och snart gått, och hembygdens vinter hann nästan göra sig igenkänd här i lärdomens stad. En faksimil förblir likväl just en sådan; nu är slaskeländet här. Nyslipade skridskor sjunker ner i pölen de trodde var blankis, och de färskt vallade skidorna hittar sitt glid i gyttjan. Likväl har farsoten inte lämnat oss, vilket de bröder som ännu tappert (under ordnade former) sponsrar nationen under Orvars knappa öppettider märker i förvånansvärt tidiga hemkomster.

Vare sig det handlar om Felixpåsen i frysfacket i väntan på just den hemkomsten, eller pretentiösa påhitt från sekelskiftets kulturhak är pytten svenskens självklara vickningsrätt. Även i smeknamnet “Hänt i veckan” finns det en latent innebörd av festlig ceremoni: vardagens rester har skrapats ihop och givits nytt liv i pannan, förhoppningsvis tillsammans med en skvätt grädde; rätten hyllar på tallriken de gångna dagarna som besjungs under veckans egna småtimmar.

Birkarlen är dock i stånd till djupare insikter. Han vet att pytten har äldre ursprung än folkhemmets vardagar och festprissens nattamat. Vid den här tiden på året känner han hur ärvda minnen av missväxt och svält gör sig påminda i hans kropp, minnen från en kärv tid där förrådet tröt och de sista smulorna av den eländigaste provianten samlades ihop och stektes upp. Nog för att han ansluter till det skrupelfria samhället i pyttens festligheter, men han gör det inte utan att först bringa en tyst skål till hans föregångare som levde igenom jämmern.

Pandemin gör sig inte bara påmind i avslutade pubkvällar; på grund av nuvarande omständigheter kan föreningen tyvärr inte hålla en fysisk stämma. Efter lång avvägning har styrelsen dock beslutat att en digital pyttstämma kommer anordnas. Formatet får ses som ett nödvändigt ont: det handlar likt urpytten om överlevnad. De som ännu bryr sig om sådant är välkomna att anmäla sig till pyttstämma den 13/3 klockan 18dk via Zoom (zoom.us, https://uu-se.zoom.us/j/4303779143, lösenord: Brannstrom). Anmälda bröder kan hämta ett förberett stämmopaket hemma hos Storkarl på Väderkvarnsgatan 52A, Uppsala, under onsdag 10/3, torsdag 11/3 och fredag 12/3 mellan kl 10-20 samt 12-15 lördag den 13/3. Kontakta Storkarl på facebook/messenger eller ring honom på 0706447661 i god tid innan så han vet när ni ämnar komma förbi.

Anmälan sker genom att kontakta Stavkarl antingen via mejl till stavkarl@birkarlarna.se eller övriga sajberkanaler, eller genom att skriva upp sig på teckningslistan på nationens anslagstavla. Allergier och dylikt får ni gärna meddela: inte för att det kommer göra någon skillnad på maten som ni själva får förbereda, utan för att sälja informationen till högstbjudande då föreningen akut behöver medel.

DMÄ

Stavkarl

Kallelse till Paltstämman 16/10, 18dk i Discot/Nya festsalen

Bröder!

Det dög inte med det inre mörker som nutidens prövningar perpetuellt håller oss i: den verkliga hösten är kommen. Stormarnas gny blir allt mer märkbart mot bakgrundsljudet av folkhälsomyndighetens presskonferenser. Soltimmarna försvinner lika snabbt som Amerikats lämpliga presidentkandidater. Fingrarna kring cykelstyret känns kallare än rådande relationer mellan öst och väst, och när mina skosulor prasslande tar sig över ett växande gult stycke av det annars gröna underlaget blir jag påmind om att löven så småningom alltid kommer falla.

Emellertid för den tilltagande kärvheten som vi kallar höst också tankarna till något helt annat än världspolitiska skandaler och ombytliga smittspridningstrender; medan jag lyfter händerna från styret för att värma dem med min nästa jämrande utandning, märker jag också hur lite mer kött på benen hade hjälpt mig att hålla kylan borta från mina knogar; när dagarna blir kortare här i Uppsala, ser jag framför mig desto kortare dagar utanför hembygdens immade köksfönster; samtidigt som jag hör stormarna tjuta utanför mitt rum tjuter min mage desto högre: “Jag vill ha palt!”.

Birkarlars böjelse för palten är mytomspunnen, och alla har vi särskilda åminnelser kopplade till denna maträtt. Jag själv dras tillbaka till barndomen och köket hos Bror och Gördis Engström, morföräldrar till min far, i deras hem i Bodträskfors. Ett hem där Bror hängde upp sin konst på väggen, medan Gördis lade sin på tallriken eller kakfatet, och hennes chef-d’œuvre var just palten. Med barnslig naivitet sittandes i Gördis kök, ännu oviss om den kärva världen där ute, kunde jag ägna mig åt frosseri där den efterföljande paltkoman var mitt enda bekymmer. Vem vet–kanske är paltkoman en enkel lösning på undermålig social distansering?

Gördis palt kommer aldrig mer skådas på denna jord, men det närmaste som går att hitta utlovas på paltstämman fredagen den 16/10, 18dk i Discot/Nya festsalen på Norrlands nation. Ni anmäler er genom att antingen att skicka ett mejl till stavkarl@birkarlarna.se eller skriva upp er på teckningslistorna som går att hitta på bland andra platser som Norrlands nations anslagstavla liksom Tjuven på Studentvägen, eller genom att kommentera detta facebookinlägg.
  • Är ni sjuka eller har ni symptom får ni tyvärr inte närvara
  • Folk i riskgrupp råds att fortsatt stanna hemma
  • Max 50 anmälda
Vi kan minska schmittan, men inte schwimmen. Finns det däremot övriga kostrelaterade problem ni vill undvika bör detta bifogas i er anmälan.
DMÄ
Stavkarl

Kallelse Älgstämman 18 september, 18dk i Inre Läs

Bröder birkarlar och övriga presumtiva!
Dagen är kommen. Det har blivit dags för ett skifte av föreningens kanske viktigaste komponent. Ja, rent utav nationens mest centrala händelse. För att beskriva betydelsen av denna post rör jag mig i termer av det drivande navet, en grundpelare, föreningens egna magnum opus!
Klubban ska överlämnas, en ny storkarl skall väljas! Storkarlsvalet är här. Kandidaterna inför årets storkarlsval är många och propagandakampanjerna dräller in. Men allt är helt i sin ordning ty någon större kompetens går inte urskilja ur denna massa.
För att försäkra oss om att föreningen fortsätter i bakåtsträvande anda är det av yttersta vikt att respektive birkarl tar sitt förnuft till fånga och gör sin röst hörd. Bevisa din närvaro på stämman och rösta för att det som var bättre förr skall genomsyra framtiden, det vill säga, allt.
I samband med denna viktiga punkt kommer det serveras välsmakande älg, tillagad till perfektion av käkkarlar av rang, öl och fågel därtill.
Säkra din plats! Maila stavkarl@birkarlarna.se, kommentera detta inlägg eller skriv upp dig på listan vid anslagstavlan på nationen
– Bröder som är sjuka eller har förkylningssymptom måste fortsatt stanna hemma
– Vi råder personer i riskgrupp att avstå stämman
– Maxtak på 50 anmälningar

Kallelse Märgbensstämma 29 augusti, 17dk i Teatern

Bröder birkarlar och övriga presumtiva!
Stundom får gemene birkarl en känsla av att någonting saknas, ett tomrum infinner sig. Likt palten utan fläsk eller stämman utan besk har vår förening nu drabbats av ett kollektivt tomrum. Ett tomrum som inte går att likställa med avsaknad av visst livsmedel, ty detta är flera höjder jävligare: Under den gångna våren har årets märgbensstämma ej hållits. Pestens framfart omöjliggjorde stämmans genomförande och den beslutsdugliga styrelsen tog sitt dåvarande förnuft till fånga genom att flytta fram stämman.
Men nu är den efterlängtade dagen snart kommen! Ty tomrummet som fått den mest stabile birkarl på psykisk obalans är snart fyllt av glädje genom bröders gemenskap, övriga frågor och storkarls auktoritära klubbande. Märgbensstämman skall genomföras!
Eran första tanke slår er: ersätts surströmming med märgbensstämma? Så är icke fallet! En kausal kompromiss utmynnar i en surströmmingslunch samma dag. Den hålls 12:00 på nationen.
Säkra din plats! Maila stavkarl@birkarlarna.se, kommentera detta inlägg eller skriv upp dig på listan vid anslagstavlan på nationen, ange om du även ämnar deltaga på surströmmingslunchen
⁃ Bröder som är sjuka eller har förkylningssymptom måste fortsatt stanna hemma
⁃ Vi råder personer i riskgrupp att avstå stämman
⁃ Maxtak på 50 anmälningar
⁃ Får du inte vår kallelse via mail? Skicka då ett mail till stavkarl så löser vi detta, likaså om du vill bli borttagen från maillistan.

Kallelse till Pyttstämman 7 mars, 17dk i Discot/Nya festsalen

Bröder Birkarlar och övriga presumtiva!

Vid skrivningen av denna kallelse befinner vi oss normalt sett under den kärvare delen på året.
Normalt sett ser vi ett Uppsala fullt i snöslask som får en att längta till skoteråkande
och andra diverse snöerforderliga aktiviteter på nordligare breddgrader. Längtan till snöaktiviteter
kvarstår även i år trots ett Uppsala utan snöslask. För denna “vinter” har inte ens snöslasken vågat sig hit!
Katastrofen är fullständig, ångesten total och snön obefintlig.

Birkarlar, titta hit! Vi måste samla våra krafter till överläggning av hur vi hanterar situationen.
Vill du göra din röst hörd i denna fråga, eller bara dricka öl i gott sällskap? Oavsett ditt behov
är Pyttstämman ett ypperligt tillfälle. Dessutom decenniets första Pyttstämma!

Birkarlar, som om detta inte vore anledning nog för att bevisa er närvaro på stämman så kommer även
en gäst att närvara, nämligen Hans Hägglund. Den tidigare överläkaren på akademiska, numera
nationell cancersamordnare vid SKL och ledamot av svenska bastuakademin kommer för att prata om
de medicinska effekterna av bastubadande.

Vad väntar du på? Anmäl dig redan idag genom att maila stavkarl@birkarlarna.se eller genom att kommentera detta inlägg
eller genom att skriva upp dig på listan vid anslagstavlan på nationen