KALLELSE PALTSTÄMMA 20/10 17DK I TEATERN.
Palt. En av Norrlands mest traditionella och välkända rätter, för att inte säga godaste. Men förutom den läckra fläsksmaken och bakom den tunga men lättsvalda degen går det att finna något större. En smak av traditioner och minnen.
När jag äter palt dras mina tankar direkt till min farfar, som kokade sin palt i huggarkojan och åt den stärkande bollen dagar i sträck.
Även morfar njöt av denna skapelse, men uppstekt i mjölk på sina lastbilsturer.
Medan jag halvt lyssnar på vad de vid bordet säger fylls min inre syn av paltmiddagarna i Råstrand. En tid då alla paltmakare går ihop och lockar folk miltals omkring med inte bara palt utan blodpalt, paltarnas Rolls Royce.
Palten har vi alla kopplingar, vissa åt det på sin första stämma, andra fick det i modersmjölken. Många av oss är van vid helt olika sorters palt; pitepalt, havrepalt, flatpalt, gråpalt och blodpalt är bara de vanligaste av en stor mängd paltsorter.
Men en sak är dessa gemensamt, för godast är de alltid tillsammans med släkt, vänner och birkarlar.
Så kom till paltstämman! Mer palt åt bröder!
Anmälan sker till stavkarl@birkarlarna.se, Listan på nationsanslagstavlan och på Tjuven, på Facebook eller prata med mig live. Skriv också upp eventuella allergier vid anmälan.
Dåd, Mannakraft och Ära.
Stavkarl Arvidsson