Det lilla köket i sajberrymden

Ibland händer det att Sajberkarl bestämmer sig för att laga mat. Detta är inte helt oofta förekommande då Sajberkarl även råkar inneha posten Överkäkkarl och som käkkarl är det högst nödvändigt att ha någon typ av intresse för att laga mat.

Det var senast igår kväll eller natt, beroende på definition, som Sajberkarl bestämde sig för att laga till en lite köttbit, och då inte vilken köttbit som helst utan en fläskytterfilé. Detta relativt billiga men ack så goda kött, så som mycket kött kan vara, tillreds mycket enkelt medelst kniv, stekpanna och ugn.

Är du bekväm i ett kök, så som de flesta Birkarlar bör vara, är det lätt för dig att skrocka gott åt detta lilla under som man kallar att steka fläsk. Om du däremot känner dig obekväm i köksområdet kanske detta kan hjälpa lite på traven.

Du behöver alltså följande:

  • 1 st köttbit (Fläskytterfilé á 0,5-1kg)
  • Örtsalt
  • Finmalen svartpeppar
  • Olja att steka i (Rapsolja är att rekommendera)
  • Stekpanna
  • Ugnsform
  • Ugnsfolie

För att detta skall lyckas är det viktigt med förberedelserna. Börja med att dra på dig dina bästa hörlurar och spela “Låt napalmen regna ner” av Raubtier. Slå sedan på ugnen på 200 grader och riv fram köttet, justera eventuellt volymen. Häll rikligt med olja i stekpannan och vrid på högsta temperatur (detta är viktigt, annars stänker det inte lika mycket). Hitta din vassaste kniv och skär till centimetertjocka skivor av köttet. Beroende på storlek borde det räcka till 10-15 skivor.

När stekpannan ordentligt varm kastar du i lagom många bitar kött (ca. 5-6 st borde få plats i en normalstor panna). Vid det här laget har säkerligen den första låten tagit slut och då bör du fortsätta med “Mordbrandsrök”. När du lägger i första biten kött ska det fräsa och stänka åt alla håll (vi gillar när det stänker men man får vara försiktig). Med pannan full av köttbitar vrider du först ned plattans temperatur till strax över medel och fortsätter med att strö en lagom mängd örtsalt på köttet, sedan en liten nypa peppar.

En halv eller en minut senare vänder du köttbitarna och saltar och pepprar även på den andra sidan. Efter att du sedan väntat en likvärdig stund till ska du inte tro att det är klart. -Nej! Givetvis har du förberett en liten ugnsform och en bit folie. I denna form ska du placera köttbitarna, de kan ligga och svettas lite medan du steker upp resterande köttbitar.

Köttbitarna och ugnsformen skall täckas med folie, med den blanka sidan inåt, och sedan sättas in i ugnen. I ugnen kan de få lida i 15-20 minuter.

Köttet är redo att serveras så fort det tas ut ur ugnen. Givetvis går det att äta köttet som det är men eftersom kaka på kaka > kaka föreslår jag att en liten mängd baconströssel steks som tillbehör. Som ackompanjemang till måltiden, för stämningens skull, rekommenderas “Skjut, gräv, tig”, “Dieseldöden” och “Hjärteblod”.

Köttkärlek

Jag hoppas detta kan vara något för dig. Annars kan du dra åt helvete. Men glöm för dens skull inte bort att kika igenom kalendariet. Snart är det till exempel dags att jobba med HBF Birkarlarna.

Dåd, mannakraft, ära.
Sajberkarl, Barbro Nyberg

Orvarhäng med HBF Birkarlarna

Ibland känns det inte lika tryggt och säkert att sitta hemma ensam i sin grotta. Det finns de stunder då man känner att gemytlig stämning är något som skulle kunna vara bra. Om du den 14 februari råkar befinna dig i just denna sinnesstämning, är det bara att traska ner till Orvars Krog vid Norrlands Nation och invänta sällskap.

Klockan 18 klampar birkarlar av alla sorter in för att provsmaka ölen och säkerställa kvalitén på maten. Då kan man som recentior, med lite tur, får sig en introduktion till vad det innebär att vara birkarl och vad man kan få ut av detta. Som äldre herre i sällskapet kan man istället få chansen att förklara hur stämmor gått till förr, när det var bättre, och informera om alla fel som styrelsen ständigt lyckas med.

Vill du ha sällskap i lagom dos och samtidigt vrida sinnestämningen till det norrländska ska du besöka Orvars krog den 14 februari från kl. 18. Då har du möjlighet att peta på birkarlar av alla typer och former och framförallt få en känsla för vad du ger dig in på när du umgås med birkarlar.

Dåd, mannakraft, ära.
Sajberkarl, Barbro Nyberg

Pubrunda med HärjaJämt

Som alla redan vet är det tider för intag av nya studenter. Därmed är det många förvirrade 90-talister som flänger runt fram och tillbaka i Uppsala stad.

För att råda bot på detta problem tar HBF Birkarlarna tillsammans med HärjaJämt initiativet till en vandring mellan stadens studentnationer. Denna vandring kommer att på börjas vid Norrlands Nation inne på Orvars Krog. Medelst mannakraft som bränsle tar vi oss sedan ett varv på nationernas alla pubar.

Allt från yngre till äldre och även presumtiva bröder har här chansen att umgås med en grupp fantastiska damer som även dessa är ute efter att åtnjuta charmen med Uppsalas studentliv. Med detta i bagaget kan du med rak rygg återvända till studierna, inte nödvändigtvis som en bättre student men med en erfarenhet av rang i din personliga portfolio.

Välkommen, gammal som ung. Vi möts på Orvars Krog den 25:e februari  kl 17.00 och fortsätter, efter matintag, vidare ut i pubkvällens dimmiga landskap.

Hamnar du på efterkälken eller om du blir sen finns det alltid möjlighet att söka kontakt.  Kontaktinformation dyker upp här och på facebook när vi närmar oss avfärd.

Information in English: Pubcrawl with HärjaJämt

On the 25th of February at 17.00 we meet at Orvars Krog at Norrlands Nation. This is where we start our pubcrawl and we will be visiting most (if not all) the student nations which Uppsala has to offer. If you are interested in joining us, make sure to take note of this event on facebook.

You will be joining other Birkarls and sorority sisters from HärjaJämt in a spectacular evening of beer and fun.

Dåd, mannakraft, ära.
Sajberkarl, Barbro Nyberg

Jobba med HBF Birkarlarna

God morgon, middag eller afton broder, presumtiv broder eller övrig!

Snart är det dags. Snart har du möjligheten att få delta i en av de få höjdpunkterna denna sidan av läsåret. Snart är det nämligen dags för HBF Birkarlarna att sluta upp och jobba tillsammans. Detta är givetvis något som är omåttligt kul. Och den 28 februari är då det händer.

Om man som recentior eller äldre broder önskar engagera sig i den ståtliga pansarkryssaren till hembygdsförening som kallar sig för Birkarlarna, är det dags att genast ta kontakt med styrelsen. Känn dig inte vilsen, känn dig manad att delta i detta ostoppbara maskineri. Bli en kugge i mekanismen och jobba med oss.

Det hela innebär att jobba som personal under en 04-gask vid Norrlands Nation och ger givetvis lön i form av gemenskap och arbetsglädje. Dessutom ingår möjligheten att få en inblick i den verksamhet som HBF Birkarlarna bedriver genom umgänge med erfarna slitvargar från föreningen.

Välkommen in i skaran, du också! Kontakta styrelsen på styrelsen@birkarlarna.se nu!

Dåd, mannakraft, ära.
Sajberkarl, Barbro Nyberg

 

Kallelse till Pyttstämman fredagen 20/2 18dk i teatern.

Nu är det kärvt. Kärvt så in i helvete. Tidigare kunde man hålla ut, trots all jävlighet, men nu är botten nådd.

Februari har alltid varit årets vidrigaste månad genom tiderna. Den ädla tiden av förr, utopin vi alla strävar efter, var inget undantag. För alla strävsamma och rättfärdiga män i norr var det i februari som det visade sig att man hade varit lite väl optimistisk gällande lagret av korn, som man skördat från sina näringsfattiga åkrar, och bara hade kvar för årets kommande sådd. Misär och förbannelse! På samma sätt satte efterklokheten in angående valet att offra grisen redan vid julbordet, då man ändå hade mat, nu när övriga tamboskapen började leva farligt. Och potatisarna som återvändarna från nya världen pratade så gott om började bli gröna och få groddar där nere i jordkällaren man lagt dem.

Man gjorde allt man kunde för att överleva. Många blickar riktades norrut, mot Jokkmokk, där kapitalismen frodades fritt och allt av något värde fungerade som betalmedel. På marknaden kunde man byta bort sin förstfödde son mot en älg eller kränga på ursprungsbefolkningen egentillverkad sprit i utbyte mot de djur de hade att erbjuda.

Väl hemma hos den decimerade familjen så gnuggade man av groddarna från potatisen och hackade det inköpta köttet i små tärningar som man sedan tillagade tillsammans. Ur denna fullkommliga nöd kom det sig alltså att Pytten skapades!

Den 20:e februari ska HBF Birkarlarna minnas alla helveten våra förfädrar drabbats av genom att återskapa den misär som de genomgick årligen varje februari. I nationens törftigaste rum, teatern, ses vi 18dk för att äta och dricka oss redlösa samtidigt som bland annat föreningens fortsatta existens diskuteras.

Anmäl dig till stavkarl@birkarlarna.se eller på listan utanför datasalen på nationen så löser det sig.

Har du som mål att överleva stämman så kan du också meddela eventuella allergier eller andra mat- och dryckpervesioner.

DMÄ,
Stavkarl

Information in English: Summoning to Pyttstämma

You are hereby summoned to this years Pyttstämma. The place is the theatre of Norrlands Nation and the time is 18.00 on the 20th of February.

Join the brethren of HBF Birkarlarna in dining this traditional Swedish dish called pytt. Enjoy the spirit of the north along with the spirits of the north. There will be beer and a forum to voice most opinions.

Contact stavkarl@birkarlarna.se if you have an interest in visiting the Pyttstämma.