Kallelse till Rödingsstämman 14/1 2022, 18 dk i Strömholms sal

Plats: Strömholms sal
Tid: 18 DK

Bröder!

När ettan slår över till tvåan för tredje gången detta millenium så kallar stavkarl till rödingstämma. Detta görs varje år, av varje stavkarl. Precis som Fyrisån är förgiftad och att SJ alltid lyckas vara försenade. Detta är en konstant som stått sig i många år, och nog fan kan man räkna med stavkarls kontinuitet även om det innebär att det inte kommer en kallelse. 

Förverkligandet av en själsförmåga. Inkompetens är också en dygd.

Denna gång kommer dock en kallelse, och denna kallelse kommer även i tid, med rätt plats, med rätt tid och rätt namn. Om Sune Lindh är på plats, även rätt år. Nu bröder, har ni ingenting att klaga på. Stavkarl kan sin sak. 

DMÄ

Stavkarl

Säkra din plats! Maila stavkarl@birkarlarna.se, kommentera inlägget på Birkarlarnas Facebook-sida eller skriv upp dig på listan vid anslagstavlan på nationen. Eventuella allergier eller specialkost meddelas även till Stavkarl. 

Om restriktionerna skulle förändras innan stämman hålls så kommer information kring det då. Vi följer de restriktioner som finns i nuläget.

⁃ Bröder som är sjuka eller har förkylningssymptom måste stanna hemma
⁃ Vi råder personer i riskgrupp att avstå stämman
⁃ Får du inte vår kallelse via mail? Skicka då ett mail till stavkarl så löser vi detta, likaså om du vill bli borttagen från maillistan.

Kallelse Blötastämman tillika stämma 500 27/11 i Gamla Salen

Bröder! 

Digital kallelse, Blötastämman tillika stämma 500 27/11 i Gamla salen. 

Även denna gång, även om en fysisk kopia gått ut, så måste jag skicka ut en kallelse digitalt, så ingen får för sig att det inte är gjort. 

Blötastämman, tillika stämma 500 är runt hörnet och det ska givetvis firas. 499 gånger har vi samlats för att äta och dricka. Om det har blivit bättre med tiden kan diskuteras, däremot att tiden går framåt är svårare att neka och därför kallar vi er bröder, att sluta upp på stämman och njuta av blöta och dryck, i goda bröders lag, för att fira denna milstolpe i vår förening.

Maila stavkarl@birkarlarna.se eller skriv upp dig på teckningslistan på nationen för att säkra din plats!

Betalning på 300 kr sker till bankgirokonto: 5730-2341 eller Swish: 1234523999 (Swishavgift på +2 kr tillkommer) — 
DMÄ
Stavkarl

Kallelse Paltstämma 9/10 17dk i Teatern

Bröder!

Nu när storkarlsvalet är avslutat och vi har valt in Storkarl #77 för en andra gång, väntar paltstämman. Palten är norrlänningens paradgren, en rätt som i alla tider tillagats på olika sätt. Vilket sätt som är det rätta låter vi vara osagt bröder, ty vi alla vill komma hem före solen går upp dagen efter.

Något vi alla kan instämma om bröder är att sättet som käkarlarna tillagar palten på är det rätta sättet. En norrbottning och en västerbottning i maskopi bådar väldigt gott i palttillagning, då vet vi att ingredienser alltid ifrågasätts så att det inte blir för mycket norr och inte för mycket väst. Då vet vi att vi hamnar i mitten bröder. En del tycker att mitten är Piteå, andra tycker inte det.

Bröder! Pesten som vi nu dragits med i vad som känns som en livstid, verkar äntligen lätta och restriktioner släpps. Således blir paltstämman den första stämman efter krisen som är helt restriktionsfri. Detta betyder för vår del att vi nu kan erbjuda ihopsatta tungor och fler än 50 platser. Bröder, nu har ni chansen att äntligen få sitta på en stämma som vi en gång har gjort. Så ta nu chansen att få stå upp medans vi intar fågeln och bevista stämman bröder.

Säkra din plats! Maila stavkarl@birkarlarna.se, kommentera detta inlägg eller skriv upp dig på listan vid anslagstavlan på nationen

– Bröder som är sjuka eller har förkylningssymptom måste fortsatt stanna hemma

– Om någon broder behöver specialkost eller dryck eller har några allergier, kan även detta meddelas till Stavkarl via mail.

DMÄ

Stavkarl

Kallelse till älgstämma 17/9 kl 18dk i inre/yttre läs

Bröder!

Tiden för dimmiga mornar och frost i gräset närmar sig. Detta betyder givetvis att tiden för älgstämman snart är kommen. Visst kan älgen kalla sig skogens konung då han har 4 ben (två fler än en birkarl (I vissa fall ett)) och väger 200 – 550 kg. Den tror sig äga skogen med dess stolta gång och dess präktiga uppsyn. Men bröder, våra mycket skickliga käkkarlar har lyckats fånga in denna best och de ska sedan tillaga den så att det smakar som att maten har lagats av er egen mor. Käkkarlarnas kreativitet kanske till och med får er att fundera på om det faktiskt är älg vi äter..

Bröder! Storkarlsvalet! Det största och viktigaste demokratiska val som världen besitter. Ett val som avgör allt vad geopolitik betyder. En karl ska väljas. Han ska vara stor nog att orka lyfta klubban och än viktigare, ha auktoriteten att svinga den. Storkarlsvalet bestämmer framförallt ödet för denna förening. Kom och gör er röst hörd i valet, ty att säkra föreningen från ”progressivitet” och ”nytänkande” är det uppdrag en birkarl tar på största allvar för alla vet att förr var det bättre, när Watergate var ett faktum och det inte fanns laktosfritt på Ica. Chansen att avsätta hela styrelsen måste tas så att var och en broder med drömmar om att få betala med kontanter får möjlighet att behålla föreningen i dåtiden.

Utan DIG går vi under.

Säkra din plats! Maila stavkarl@birkarlarna.se, kommentera detta inlägg eller skriv upp dig på listan vid anslagstavlan på nationen
– Bröder som är sjuka eller har förkylningssymptom måste fortsatt stanna hemma
– Maxtak på 50 anmälningar
– Om någon broder behöver specialkost eller dryck eller har några allergier, kan även detta meddelas till Stavkarl via mail.

Kallelse till digital pyttstämma lördagen den 13/3 18dk via Zoom

Bröder Birkarlar och presumtiva sådana!

Februari har nu kommit och snart gått, och hembygdens vinter hann nästan göra sig igenkänd här i lärdomens stad. En faksimil förblir likväl just en sådan; nu är slaskeländet här. Nyslipade skridskor sjunker ner i pölen de trodde var blankis, och de färskt vallade skidorna hittar sitt glid i gyttjan. Likväl har farsoten inte lämnat oss, vilket de bröder som ännu tappert (under ordnade former) sponsrar nationen under Orvars knappa öppettider märker i förvånansvärt tidiga hemkomster.

Vare sig det handlar om Felixpåsen i frysfacket i väntan på just den hemkomsten, eller pretentiösa påhitt från sekelskiftets kulturhak är pytten svenskens självklara vickningsrätt. Även i smeknamnet “Hänt i veckan” finns det en latent innebörd av festlig ceremoni: vardagens rester har skrapats ihop och givits nytt liv i pannan, förhoppningsvis tillsammans med en skvätt grädde; rätten hyllar på tallriken de gångna dagarna som besjungs under veckans egna småtimmar.

Birkarlen är dock i stånd till djupare insikter. Han vet att pytten har äldre ursprung än folkhemmets vardagar och festprissens nattamat. Vid den här tiden på året känner han hur ärvda minnen av missväxt och svält gör sig påminda i hans kropp, minnen från en kärv tid där förrådet tröt och de sista smulorna av den eländigaste provianten samlades ihop och stektes upp. Nog för att han ansluter till det skrupelfria samhället i pyttens festligheter, men han gör det inte utan att först bringa en tyst skål till hans föregångare som levde igenom jämmern.

Pandemin gör sig inte bara påmind i avslutade pubkvällar; på grund av nuvarande omständigheter kan föreningen tyvärr inte hålla en fysisk stämma. Efter lång avvägning har styrelsen dock beslutat att en digital pyttstämma kommer anordnas. Formatet får ses som ett nödvändigt ont: det handlar likt urpytten om överlevnad. De som ännu bryr sig om sådant är välkomna att anmäla sig till pyttstämma den 13/3 klockan 18dk via Zoom (zoom.us, https://uu-se.zoom.us/j/4303779143, lösenord: Brannstrom). Anmälda bröder kan hämta ett förberett stämmopaket hemma hos Storkarl på Väderkvarnsgatan 52A, Uppsala, under onsdag 10/3, torsdag 11/3 och fredag 12/3 mellan kl 10-20 samt 12-15 lördag den 13/3. Kontakta Storkarl på facebook/messenger eller ring honom på 0706447661 i god tid innan så han vet när ni ämnar komma förbi.

Anmälan sker genom att kontakta Stavkarl antingen via mejl till stavkarl@birkarlarna.se eller övriga sajberkanaler, eller genom att skriva upp sig på teckningslistan på nationens anslagstavla. Allergier och dylikt får ni gärna meddela: inte för att det kommer göra någon skillnad på maten som ni själva får förbereda, utan för att sälja informationen till högstbjudande då föreningen akut behöver medel.

DMÄ

Stavkarl

Dåd, mannakraft, ära