Fråga Karl X: Hjälp, jag har ställt upp i Storkarlsvalet!

Den här veckan kör vi en repris av en fråga som ställdes för cirka två år sedan, men som ständigt är aktuell så här års. Skicka för all del in fler frågor till KX-mailen (karlx@birkarlarna.se) om du har färskare frågor framöver.

Hej Karl X! Jag är inte ens med i hembygdsföreningen Birkarlarna men har ändå ställt upp i valet till Storkarl, visar det sig i årets valaffischer. Hur kan det komma sig? Kan jag bli vald till Storkarl nu och vad måste jag då ställa upp på? Går det här att stoppa? /Orolig nationsmedlem

Bästa nationsmedlem! Det är sällan att rekommendera att ställa upp i ett val där man inte är kvalificerad till posten det gäller. I Hembygdsföreningen Birkarlarna ser vi emellertid ingen annan sorts kandidaturer och därför ska jag också svara lite utförligare än så. Jag hoppas dock att du rannsakar dig själv inför framtida Storkarlsval innan du ställer upp igen.

Du frågar dig vad du måste ställa upp på om du blir vald till Storkarl. Storkarl är den demokratiskt valda ledaren i HBFB. Storkarls plikter är legio, hans styrka omätbar, hans tålamod av bibliska mått. Hans ansvar är mångfaldigt större än den tyngsta mansbörda och när Han svingar klubban står Fantomen stilla.  Storkarl vet vad vi andra inte vet, Storkarl gör det vi andra inte gör, Storkarl tycker det vi andra inte tycker. På Hans storhet förlitar vi oss, Han är mångförslagen som Leif GW Persson, tyckmycken som Jan Guillou och salomonisk i sin vishet som Håkan Juholt. Där Storkarl går samlas skaror av lättledda satar i Hans spår och söker nåd i Hans råd och dåd, där Han talar faller skarorna på knä och kokar palt om Han behagar, där Han sätter sig dör allt liv och brännsvinskällor springer fram (ordningen på det sistnämnda kan variera). Storkarl ansvarar, värst av allt, för att se till att det Renneth-lag som Han väljer ut att försvara föreningens ära vinenr Renneth, med mindre än vilket Han måste avgå, styrelsen upplösas och föreningen läggas ned. Allt detta måste du leva upp till, om du blir vald till Storkarl.

Du frågar dig om det här går att stoppa. Svaret är nej.

DMÄ
Karl X Henrik Dahlberg

Frågor till frågespalten hänvisas till karlx@birkarlarna.se och frågor besvaras veckoligen.