KALLELSE TILL ÄLGSTÄMMA DEN 22 SEPTEMBER I TEATERN KL 17DK

Älgen vandrar ståtligt med sin pondus genom skogen. Ett djur som i otaliga generationer väckt jakthistorier som spridits från generation till generation. Historier som gör att de yngre skall se upp till de äldre, skickligare jägarna som kunde göra det omöjliga möjligt. En viss Fahlgren från Varuträsk var en sådan karl. Under en jakt lyckades han skjuta en 18-taggare, en 12-taggare och en 6-taggare inom loppet av några sekunder.

En karl i jaktlaget for genast mot byn till Fahlgrens hem och utbrast “nu ha he henne he såm eint kann heen”. Pulsen steg i hemmet, har det hänt en olycka? Har pappa blivit skadad? Men de insåg snabbt att han såg glad ut och hade goda nyheter.

Älgen som djur har länge fascinerat mig. Hur den i århundraden kan ha vandrat längs samma leder och hur spår av gamla fångstgropar från järnålderns tid ligger kvar i närheten av nuvarande älgstråk. Som dock i modern tid istället följs av jakttorn efter jakttorn. Vi kan härmed konstatera att älgen likt birkarlen helst följer gamla och invanda spår. Förändring är lika med förnedring. Likt älgen som helst vill stånga ner älgstängsel och återgå till hur det var förr. När han kunde vandra fritt längs sina leder, så vill birkarlen återgå till hur det var förr.

Men även HBF Birkarlarna förändras, ny storkarl skall väljas. Ny styrelse skall väljas. Och det är upp till dig broder! Gör din röst hörd, kom på älgstämman och rösta mot denna förändring. Rösta för att storkarl och övriga styrelsen sitter kvar! I minst fyra år till!

Anmäl dig i vanlig ordning via stavkarl@birkarlarna.se eller på teckningslistan på nationens anslagstavla. Allergier bör nämnas för att slippa dylika allergibesfär.

DMÄ
Stf. Stavkarl Holmlund